Mediji: Oružje iz BiH prodato Saudijskoj Arabiji završilo kod oružanih grupa

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za Independent da Saudijska Arabija ne daje 'praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji' (Arhiva)

Oružje proizvedeno u bosanskoj fabrici BNT-TMiH, koje je prodato Saudijskoj Arabiji, završilo je u rukama pripadnika oružane grupe Islamska država Irak I Levant i Al Kaide koji su se borili protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, piše britanski Independent.

Riječ je, kako se navodi, o 500 minobacača iz ove fabrike.

Novinar Independenta Robert Fisk piše da je u podrumu bombardiranog skladišta oružja Al Kaide u istočnom Halepu prošle godine pronašao oružane listove iz fabrike minobacača u BiH – sa potpisom nekadašnjeg direktora kontrole naoružanja u fabrici BNT-TMiH u Novom Travniku Ifeta Krnjića.

Dokumenti su stigli sa pošiljkom od 500 minobacača kalibra 120 mm u januaru 2016. godine.

Fisk je sada pronašao Krnjića u Novom Travniku koji kaže da je kompanija poslala oružje Saudijskoj Arabiji.

“To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm – to je NATO standard”, rekao je Krnjić.

Prodaja u skladu sa pravnim certifikatima

On navodi da je isporuka otišla za Saudijsku Arabiju.

“To je bio dio isporuke 500 minobacača. Sjećam se dobro saudijske isporuke. Oni (Saudijci) došli su u našu fabriku u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine”, rekao je Krnjić.

On tvrdi da su sve takve prodaje striktno u skladu sa pravnim certifikatima krajnjeg korisnika koje je njegova fabrika dobila od svih kupaca navodeći da će oružje koristiti jedino oružane snage država koje ga poruče.

“Kad su Saudijci došli u našu fabriku u inspekciju početkom 2016. bio je i saudijski ministar i zvaničnici koji su došli u inspekciju oružja prije nego što su ga dobili. Sva naša proizvodnja nakon rata (u BiH) je pod kontrolom Amerikanaca i NATO koji stalno dolaze ovdje … i oni znaju kuda iz fabrike odlazi svaki komad našeg oružja”, rekao je Krnjić.

Isporuka 500 minobacača je velika, navodi Independent dodajući da većina evropskih vojski nema toliko u svojim skladištima kao i da je nešto od tog oružja izgleda završilo u rukama neprijatelja sirijskog Assada – pripadnika oružane grupe Nusra Fronta/Al Kaide na sjeveru Sirije u roku od šest mjeseci od otpremanja iz fabrike u BiH

Sirijska ambasada u Londonu odgovorila je za Independent da Saudijska Arabija ne daje “praktičnu ili neku drugu podršku bilo kakvoj terorističkoj organizaciji (uključujući grupe Nusra ili ISIL) u Siriji ili nekoj drugoj zemlji”.

Ambasada također navode Independenta opisuje kao “nejasne i neosnovane” i dodaje da je Saudijska Arabija “vodeći glas u međunarodnoj zajednici za podršku diplomatskom rješenju sukoba u Siriji, dok u isto vrijeme sarađuje sa susjedima i saveznicima u borbi protiv porasta snage ekstremizma”.

Oružje iz BiH, Srbije i Bugarske

Fisk piše da je po ulasku u Halep pronašao brojna dokumenata, među kojima su uputstva na engleskom jeziku za korištenje mitraljeza i minobacača.

Među tim dokumentima, britanski novinar kaže da je pronašao i uputstva za upotrebu oružja iz BiH, Srbije, Bugarske, ali i prazne kutije protivraketnog naoružanja američkog proizvođača Hughes Aircraft Company.

Fisk piše da je uputstvo za upotrebu oružja koje je pronašao u Halepu – među kojima i za mitraljez Coyote MO2 na 20 stranica kragujevačke fabrike Zastava oružje pokazao generalnom direktoru Milojku Brzakoviću.

On je potvrdio da je dokumenta izdala ta fabrika i da su među kupcima bili Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Ne postoji nijedna jedina zemlja na Bliskom istoku koja nije kupovala oružje od Zastave u posljednjih 15 godina”, rekao je Brzaković.

Izvor: Agencije