Mediji: Orban pozvao EPP da ne izbaci njegovu stranku

Viktor Orban
Viktor Orban: Vodimo bitku na dva fronta, prema migraciji i korona virusu, koji su povezani (Reuters)

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je u četvrtak pismo u kojemu je pozvao glavnu europsku konzervativnu grupaciju Europsku pučku stranku (EPP) da iz svojih redova ne izbaci njegovu stranku Fidesz te se ispričao za uvredljive izjave, ali je i dalje zadržao prethodne političke stavove, prenosi Hina.

Trinaest konzervativnih stranaka zatražilo je ranije da Fidesz bude izbačen iz EPP-a zbog protumigrantske kampanje i napada na predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, inače člana EPP-a, te američkog filantropa Georgea Sorosa.

Europska pučka stranka, koju čine glavne stranke desnog centra većine europskih zemalja, najveća je koalicija u Europskom parlamentu te se očekuje da će i održati tu poziciju nakon euroizbora u svibnju. Na taj će način oni birati Junckerova nasljednika.

Prema primjerku pisma koji je pregledala agencija Reuters u četvrtak, Orban je zatražio od čelnika flamanskih Kršćanskih demokrata Woutera Bekea da još jednom razmotri izbacivanje Fidesza iz EPP-a.

Orban: Ne želimo promijeniti stajalište

Beke je bio jedan od prvih čelnika EPP-a koji je zatražio izbacivanje Fidesza , a pritom je 28. veljače rekao da su Orbanovi prijestupi neizbrisivi.

Do 13. ožujka okupilo se čak 13 stranaka koje žele izbaciti Fidesz.

Glasnogovornik mađarske vlade rekao je kako su slična pisma poslana svakoj stranci koja je bila dio poziva na izbacivanje Fidesza.

“Nije tajna da postoje ozbiljna neslaganja (…) o pitanju migracija, zaštiti kršćanske kulture i budućnosti Europe”, napisao je Orban.

“Također nije tajna da ne želimo promijeniti stajalište u vezi s tim problemima”, stoji u Orbanovu pismu.

Čelnik najveće skupine u europskom parlamentu Manfred Weber rekao je ranije kako se mađarski premijer mora ispričati zbog svojih kritika na račun EU-a ili će njegova stranka Fidesz biti izbačena iz skupine EPP-a.

“Viktor Orban mora odmah i trajno prekinuti protubriselsku kampanju svoje vlade”, rekao je Weber i dodao da su “Orban i njegov Fidesz ponovno prešli crvene crte”.

Kasnije je poručio da pokušava očuvati mađarsku vladajuću stranku od izbacivanja iz te najveće skupine stranaka u Europskom parlamentu ako Fidesz riješi spor sa sveučilištem američkog milijardera Georgea Sorosa, ispriča se EPP-u i prekine kampanju protiv Europske unije.

Weber: Sve članice moraju poštivati vrijednosti EPP-a

“Mi kao EPP imamo jasne temeljne vrijednosti. O tim se vrijednostima ne može pregovarati i zato ih moraju poštivati sve članice EPP-a, pa tako i Fidesz”, rekao je Weber, koji se u međuvremenu sastao i razgovarao s Orbanom.

Mađarska svoju kampanju za europske izbore temelji na protivljenju imigraciji, pa je postavila plakate na kojima optužuje Junckera i Sorosa da planiraju uništiti europsku civilizaciju dovođenjem velikog broja muslimana, a Weber je, među ostalim, tražio i da plakati budu uklonjeni.

Šef kabineta mađarskog premijera Gergely Gulyas rekao je nedugo nakon toga da će plakati biti zamijenjeni drugima, na kojima će se promicati Orbanovi planovi za povećanje nataliteta.

No, kako su u srijedu prenijele svjetske agencije, mađarski provladini mediji nastavili su objavljivati anti-EU poruke unatoč obećanju vladinih dužnosnika da će zaustaviti kampanju za vrijeme pregovora s europskom grupacijom desnog centra.

Izvor: Agencije