Mediji: Optužena ruska špijunka sarađivat će sa tužiteljima

Butina je ranije odbijala prihvatiti krivicu za američke optužbe (Reuters)

Ruska državljanka, aktivistkinja Maria Butina, koju su američke vlasti optužile da je ruska špijunka te je sumnjiče za pokušaj uticaja na američku politiku prema Rusiji, prihvatila je da se izjasni krivom za urotu i surađuje s američkim saveznim, državnim i lokalnim vlastima, javio je kanal ABC News.

Butina je u nagodbi s tužiteljstvom, čiju je kopiju po vlastitim navodima dobio ABC News, navela da je u Sjedinjenim Državama djelovala po nalogu jednog ruskog dužnosnika.

Bivša studentica američkog sveučilišta, Butina je ranije odbijala prihvatiti krivicu za američke optužbe iz jula ove godine o tome da je agentica ruske vlade i da je djelovala urotnički u njezinu korist.

Infiltracija u lobističku grupu

Tužitelji su je tokom ljeta optužili da se je zajedno s jednim ruskim dužnosnikom i dvoje američkih državljana infiltrirala u moćnu lobističku skupinu okupljenu u Nacionalnoj udruzi za pravo na oružje, koja ima bliske veze s republikancima uključujući predsjednika Donalda Trumpa, te da je uticala na američku politiku prema Moskvi.

Advokati Marije Butine ranije su odbacivali optužbe protiv svoje klijentice kao “prenapuhane”.   

Slučaj protiv Butine vodi ured američkog tužiteljstva u Washingtonu i odjel nacionalne sigurnosti, a ne posebni savjetnik Robert Mueller, koji istražuje rusko miješanje u američke izbore 2016. i bilo kakvu povezanost Moskve s članovima Trumpove izborne kampanje.

Izvor: Agencije