Mediji: Obustavljena proizvodnja u ArcelorMittalu

Proizvodnja je potpuno obustavljena, osim održavanja pogona i mašina koji se ne smiju zaustaviti, navode bosanskohercegovački mediji (EPA)

Kompanija ArcelorMittal Zenica jutros je obustavila rad, a većina radnika poslana je kućama, na “čekanje”, prenose bosanskohercegovački mediji.

Iz ArcelorMittala za Al Jazeeru nisu mogli potvrditi te navode, a predsjednik sindikata kompanije Zuhdija Kapetanović najavio je da će sve informacije javnosti pružiti na konferenciji za medije, zakazanoj za srijedu.

Kako je objavio portal Zenicablog, odluka o “čekanju posla” određena je za 80 posto radnika u kompaniji, te se dodaje da je proizvodnja potpuno obustavljena, osim održavanja pogona i mašina koji se ne smiju zaustaviti.

Obustava proizvodnje

Sarajevski portal Klix objavio je da su radnici kompanije zaposleni na proizvodnji obustavili rad jer je veliki broj njihovih kolega na čekanju zbog situacije uzrokovane korona virusom.

Zenički medij dodao je da je ArcelorMittal nesmetano radio i tokom protekla dva mjeseca, u vrijeme globalne pandemije, a dugi redovi kamiona koji dolaze po robu svakodnevna su scena ispred ulaza u kompaniju.

Zenicablog je objavio da, nezvanično, odluka o prekidu rada i slanja radnika na “čekanje posla” glasi na sedam radnih dana, nakon čega bi vjerovatno trebala biti “ponovo razmotrena”, kada će biti odlučeno kako će se dalje odvijati situacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije