Mediji o posjeti Erdogana: Jačanje utjecaja Ankare i podrška Izetbegoviću

Posjeta turskog predsjednika imala je za cilj i osnaživanje političke pozicije Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića, navode mediji u Hrvatskoj (EPA)

Balkanske zemlje investitore sada traže u Turskoj, jer Evropska unija oteže sa procesom proširenja na Balkan, a regija postaje mjesto gdje snage odmjeravaju EU, Turska, Rusija i Kina, ocijenila je agencija Reuters nakon posjete turskog predsjednika Sarajevu. 

Radio Slobodna Evropa piše da je Recep Tayyip Erdogan, koji je u nedjelju boravio u radnoj pojseti Sarajevu i bio počasni gost na 6. Kongresu Unije evropskih-turskih demokrata u Olimpijskoj dvorani Zetra, skup iskoristio da dobije podršku od iseljenih Turaka od kojih njih više od tri miliona ima pravo glasa na prijevremenim predsjedničkim i parlamentarnim izborima 24. juna.

Tim izborima se uvodi predsjednički sistem umjesto dosadašnjeg parlamentarnog, podsjetili su svjetski mediji.

To je jedini predizborni skup koji će Erdogan imati u Evropi, nakon što su Austrija, Njemačka i Holandija najavile da ih neće dozvoliti, kao i prošle godine uoči referenduma o ustavnim promjenama, navela je agencija AP.

Erdogan je toplo dočekan u Sarajevu u kojoj on i Turska uživaju veliku podršku, pogotovo među Bošnjacima, koji Tursku vide kao glavnog pokrovitelja i zaštitnika, navela je američka agencija.

Dok Evropska unija brine zbog uloge Moskve na Zapadnom Balkanu, Ankara također povećava svoj utjecaj na tom području, ocijenio je politički portal Politico.

Ponovni interes EU za južnim dijelom Evrope koji je van Unije izazvan je djelimično zbog straha od uloge Moskve u regiji – od davanja borbenih aviona Srbiji do navodne uloge u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, navodi briselski portal.

Portal Al monitor, koji se bavi Bliskom istokom i čije je sjedište u Washingtonu piše da je Erdoganov govor u Sarajevu akt političkog prkosa protiv Austrije, Njemačke i Holandije, koji su odbili da mu daju dozvolu da se obrati turskoj dijaspori na njihovom tlu.

Portal dodaje i da je još jedan primjer povećanja utjecaja Turske na Balkanu pružila posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Ankari.

‘Vjersko-stranački govor Izetbegovića’

Erdogan je većinu svog govora u Zetri posvetio nadolazećim izborima u Turskoj, ali i spominjući izbore u BiH za koje je očito dao podršku svom prijatelju Bakiru Izetbegoviću, prenose mediji u Hrvatskoj. 

U sportskoj dvorani Zetra bio je i manji broj građana Bosne i Hercegovine, a veći dio programa održavao se na turskom i bez prijevoda, piše Index.hr.

Autor teksta uporedio je atmosferu u Sarajevo tokom posjete pape Franje sa stanjem u gradu tokom dolaska turskog predsjednika u nedjelju, naglašavajući da građani nisu bili toliko zainteresirani za posjetu Erdogana kao u slučaju pape kojeg su dočekli sa oduševljenjem.

Navodi se i da je Erdogan održao antievropski govor, koji se, dodaje se, može uporediti sa govorima mađarskog premijera Viktora Orbana. 

Posjeta turskog predsjednika imala je za cilj i osnaživanje političke pozicije Sebije Izetbegović, supruge Bakira Izetbegovića i direktorice sarajevskog Kliničkog centra, za koju se sve glasnije priča da bi mogla biti kandidatkinja za članicu Predsjedništva BiH, piše Index.hr.

Na skupu u Zetri predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović održao je vjersko-stranački govor bezrezervne podrške Erdoganu, piše hrvatski Jutarnji list. 

S druge strane, Erdogan je ponovio da mu je Alija Izetbegović “ostavio Bosnu u amanet”, ali sada drugim riječima – “Mudri lider i državnik, prije nego što će se preseliti na drugi svijet, ostavio mi je jedan zavjet rekavši: ‘Erdogane, vi se pobrinite za ovo područje’, navodi Jutarnji.hr.

Uprkos brojnim upozorenjima bh. javnosti da bi skup u Sarajevu poslao još jednu negativnu sliku o BiH i da ta vrsta podrške, osim političke i to vladajućoj strukturi kod Bošnjaka, nema uporište u ekonomskoj jer Turska više ulaže u Srbiji nego u BiH, Izetbegović je odlučio da, uprkos svemu, ugosti Erdogana, objavila je Slobodna Evropa. 

Kako se dodaje u analizi objavljenoj na portalu, poruke koje su upućene, pogotovo one koje je izrekao Izetbegović, mnogi ocjenjuju kao neprimjerene funkciji koju obavlja, a naročito se to odnosi na poruku koju je uputio vjernicima.

Izvor: Agencije