Mediji o formiranju Vojske Kosova: Podrška SAD-a, protivljenje NATO-a

Kosovo prkosi Srbiji i NATO-u, objavio je 'New York Times' povodom odluke Skupštine o formiranju Vojske Kosova (EPA)

Svjetske agencije i mediji prenijeli su vijest iz Prištine o usvajanju Zakona o formiranju vojske Kosova, a italijanska Ansa navodi da su tu odluku otvoreno podržali SAD, Velika Britanija i Njemačka, dok su NATO i Evropska unija izrazili značajno protivljenje.

Britanski Reuters ukazuje da je SAD ovaj potez opisao kao “historijski”, ali da ga je Sjevernoatlantska alijansa kritizirala.

Ansa navodi da su zastupnici Skupštine Kosova brzo izglasali tri zakona kojima se mijenja mandat Kosovskih sigurnosnih snaga iz civilnog u vojni, bez promjene imena ovih snaga.

Odluku vlasti Kosova otvoreno su podržali SAD, Velika Britanija i Njemačka, dok su NATO i EU izrazili značajno protivljenje, uz ocjenu da sada nije odgovarajući trenutak i da bi sve trebalo biti izvedeno uz neophodne ustavne amandmane, piše Ansa.

‘Moguća destabilizacija Balkana’

Reuters ističe da se sve to događa sedam dana nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić upozorila da bi taj potez mogao izazvati vojnu intervenciju Beograda.

Agencija naglašava da se Srbija snažno protivi ovom potezu i podsjeća da je Beograd upozorio da formiranje Vojske Kosova može destabilizirati Balkan.

Iako bi formiranje Vojske Kosova moglo potrajati godinama, političari u Srbiji vjeruju da taj potez ima za cilj etničko čišćenje Srba sa Kosova, napominje britanska agencija i dodaje da albanski predstavnici negiraju te optužbe.

Američka agencija Bloomberg izvijestila je o usvajanju zakona na Kosovu, naglašavajući da Srbija to vidi kao prepreku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Agencija navodi da su glasanjem u petak zaobiđene primjedbe predstavnika Srba u Skupštini Kosova, koji su ranije blokirali pokušaje izmjene Ustava Kosova, koji ne predviđa regularnu vojsku.

Zapadni saveznici Kosova, koji su podržali njegovo odvajanje od Srbije, pozvali su na oprez kada je u pitanju osnaživanje Kosovskih sigurnosnih snaga sa 4.000 pripadnika, dodaje se.

Podrška američkog ambasadora

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, piše Bloomberg i dodaje da obje strane trebaju razriješiti sporove da bi se kvalificirale za članstvo u Evropskoj uniji.

Agencija navodi da je dijalog Srbije i Kosova zastao, da su se odnosi pogoršali nakon lobiranja Srbije protiv članstva Kosova u Interpolu, a da je Kosovo zauzvrat uvelo povećanje taksi od 100 posto na robu iz Srbije.

Kosovo prkosi Srbiji i NATO-u, objavio je New York Times povodom odluke Skupštine Kosova.

List navodi da su se tome protivili NATO i Srbija, koja je poručila da će to predstavljati prijetnju miru na Balkanu, koji još nosi ratne ožiljke.

New York Times navodi da je ovaj potez Skupštine Kosova imao podršku SAD-a i da je američki ambasador na Kosovu kazao da je “jedino prirodno za Kosovo kao suverenu, nezavisnu zemlju da ima sposobnost samoodbrane”.

Međutim, dodaje se, SAD je rekao će taj proces transformacije u vojsku spremnu za borbu trajati desetljeće.

U tekstu se navodi i poruka premijerke Srbije Ane Brnabić da današnje odluke ne doprinosi saradnji i stabilnosti u regiji.

Bez prisustva Srpske liste

Ruska agencija Tass prenijela je da je Skupština Kosova “odobrila stvaranje vojske na sjednici”, ističući da u glasanju nisu učestvovali članovi Srpske liste.

Agencija prenosi da su nakon usvajanja zakona predsjednik Hashim Thaci i premijer Ramush Haradinaj čestitali zastupnicima i građanima Kosova.

Tass javlja da je Beograd veoma zabrinut zbog planova Kosova i da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiti jedinice Vojske na jugu Srbije.

Podsjeća se da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao da su planovi Kosova o formiranju oružanih snaga došli u pogrešno vrijeme te da bi mogli podriti stabilnost i naškoditi perspektivi članstva Kosova u NATO-u.

Izvor: Agencije