Mediji: Njemački BND špijunirao Interpol i Europol

BND, Obavještajna služba, Špijuniranje, Prisluškivanje
Magazin navodi da je BND dodao e-mail adrese, brojeve telefona i faksa policijskih istražitelja na listu za nadzor (AP)

Njemačka obavještajna služba BND godinama je špijunirala međunarodnu kriminalističku policijsku organizaciju Interpol i njezine časnike za vezu u više desetaka zemalja, poput Austrije, Grčke i SAD-a, objavio je njemački magazin Spiegel.

Kako navodi taj magazin, BND je nadzirao i Europsku policijsku službu, poznatu kao Europol, čije je sjedište u Haagu, kao i više policija drugih zemalja, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Spiegel navodi, pozivajući se na dokumente u koje je imao uvid, da je BND dodao e-mail adrese, brojeve telefona i telefaksa policijskih istražitelja na svoju listu za nadzor.

Ovaj njemački magazin u veljači je objavio da je BND dugo špijunirao novinare BBC-ja, New York Timesa, Reutersa i drugih stranih medija.

Netanyahu ‘posebna’ meta

Spiegel je tada naveo da je BND imao najmanje 50 brojeva telefona, faksa i e-mail adresa novinara ili redakcija u cijelom svijetu na svojoj listi takozvanih selektora od 1999. godine.

Prošle je godine isti magazin objavio da je njemačka Federalna obavještajna služba špijunirala izraelske dužnosnike proteklih godina.

Posebna “meta” bio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, ali i State Department, britansko Ministarstvo odbrane, Američka svemirska agencija – NASA, američke zračne snage te ministarstva unutarnjih poslova Austrije i Belgije.

Izvor: Agencije