Mediji: Njemačka zabranila mise za Praljka

Praljak je počinio samoubistvo u haškoj sudnici nakon izricanja presude (EPA)

Hrvatskoj katoličkoj misiji, koja djeluje unutar njemačke biskupije Rottenburg-Stuttgart, zabranjeno je održavanje mise zadušnice ili bilo kakve druge vrste komemoracije za Slobodana Praljka, osuđenog ratnog zločinca, koji je u haškoj sudnici počinio samoubojstvo nakon izrečene presude, prenose mediji.

U službenom dopisu upućenom svećenstvu, koji je potpisao katedralni kanonik Paul Hildebrand, navodi se kako nije na njima “dovoditi u sumnju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu”.

“Ovim vas dopisom upućujem na to da u prostorijama hrvatskih katoličkih zajednica ne održavate nikakve komemoracije ni svete mise. Ne smijete sudjelovati ni u kakvim komemoracijama tog tipa, niti se, pak – kao pastoralne suradnice i suradnici – na takvim komemoracijama prepoznatljivo pokazivati. Hrvatske su katoličke zajednice ustanove Biskupije Rottenburg-Stuttgart, te su – kao takve – obvezane na striktnu neutralnost. Biskupijske prostorije – a i vi, kao biskupove suradnice i suradnici u Biskupiji Rottenburg-Stuttgart – ne stoje na raspolaganju ni za kakva politička očitovanja”, napisao je Hildebrand u upozorenju Hrvatskoj katoličkoj misiji.

Najavljene moguće kazne svećenicima

Svećenstvo je pozvano da “striktno poštuje uputu […] jer bi kršenje predstavljalo neposlušnost koja se kažnjava po kanonskom pravu”.

Slobodan Praljak i još petorica čelnika samoproglašene Herceg-Bosne pravomoćno su osuđeni u Haagu na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima u hrvatsko-bošnjačkom sukobu 1993. i 1994. godine.

Nakon izricanja presude Praljak je zanijekao krivnju, rekavši kako nije ratni zločinac, te u sudnici popio otrov.

Izvor: Agencije