Mediji: Njemačka protiv podjele Kosova

Skender Hiseni: Ne može doći do drugačijeg sporazuma osim onoga koji podrazumijeva međusobno priznanje (AP)

Ambasada Njemačke na Kosovu saopćila je u ponedjeljak kako se protivi podjeli Kosova i kako bezrezervno podržava teritorijalni integritet Kosova, a “igre” na tu temu smatra opasnim, piše prištinski portal Gazeta Express.

“Njemačka podržava teritorijalni integritet Kosova bez rezerve, mislimo kako su igre razmišljanja o podjeli teritorije prema etničkoj pripadnosti opasne, pa se tome protivimo. Kosovo je svjedok tragičnih oružanih sukoba 90-tih godina prošlog vijeka”, navodi se u saopćenju Ambasade Njemačke ovom prištinskom dnevniku.

Prema izvorima Expressa, rukovodstvo Kosova, na čelu s predsjednikom Hashimom Thacijem, podjelu Kosova predstavilo je zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država tokom nedavnih susreta u Washingtonu, kao i direktoru američke Centralne obavještenje agencije.

Kosovski Thaci ogradio se od ideje o o podjeli teritorije Kosova, rekavši da je to van njegove pameti i kosovskih institucija.

‘Ta ideja je mrtva’

Thaci je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon susreta sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom, rekao da “takve ideje ne doprinose miru ni stabilnosti kosovskih institucija”.

On je potvrdio da ideja o podjeli teritorije Kosova postoji i da to nije ništa novo, ali je ona, kazao je, destabilizirajuća i štetna za Prištinu.

“Ta ideja je mrtva. Bilo je ideja o podjeli i ranije, ali sam bio jasan, poštovanje teritorijalnog integriteta je veoma važno “, rekao je Thaci, prenijela je Gazeta Express.

Thaci je rekao i da su “inicijatori te ideje nedavno opet prijetili da će u potpunosti izolirati zemlje”

“Ustav i Deklaracija o nezavisnosti Kosova su Biblija i Kur'an”, naveo je Thaci.

Govoreći o umiješanosti Albanije i premijera Edija Rame u ideju o podjeli Kosova, odnosno razmjeni teritorije, pogrešno je.

“Kosovo je suverena zemlja i odlučuje samostalno. Ko misli da razgovaramo o Kosovu preko Albanije, pogriješio je”, rekao je Thaci, prenosi Express.

Rama u direktnom kontaktu s Vučićem

Prema izvorima lista, u početku je za podjelu Kosova lobirala i Grčka, a međunarodni predstavnici smatraju kako je u ovu igru uključen i premijer Albanije Edi Rama, koji je, kako se tvrdi, u “direktnom kontaktu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem”.

Tvrdi se i kako je direktna komunikacija Beograda s Tiranom oduvijek bila dio strategije Srbije, čak i u vrijeme Slobodana Miloševića, kada je prvi put spomenuta ideja o podjeli Kosova.

List piše kako je ideju o podjeli Kosova promovirao još srbijanski pisac i političar Dobrica Ćosić, koji je, kako se navodi, razradio svoju ideju podjele te teritorije kao moguće trajno rešenje srpsko-albanskog sukoba.

Napominje se kako su istu ideju nedavno promovirali potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Dodaje se kako su se velike sile još 2005. godine, poznate kao Kontakt grupa (SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Rusija), odlučujući o šest principa za rješavanje konačnog statusa Kosova, snažno usprotivile podjeli kosovske teritorije.

Trojica lidera na sastanku u Tirani

“Bilo koje rješenje koje je jednostrano ili rezultat nasilja neće biti prihvaćeno. Neće biti promjene sadašnje teritorije Kosova s bilo kojom državom ili dijelom bilo koje države”, bio je jedan od zaključaka Kontakt grupe.

Portal Gazeta Express je u petak počeo s objavljivanjem serije tekstova u kojima se tvrdi kako Beograd, Priština i Tirana dogovaraju navodnu “razmjena teritorija”, odnosno “podjelu Kosova”.

Pozivajući se na neimenovane izvore, portal je u nedjelju tvrdio kako je predsjednik Thaci bio u Briselu na sastanku na kojem se “razgovara o podjeli Kosova”.

Express u nije dobio zvaničnu potvrdu ove informacije.

Direktor ovog portala Berat Buzala je u nedjelju na svojoj Facebook stranici napisao kako su “Hashim Thaci, Edi Rama i Ali Ahmeti [lider najveće albanske stranke u Makedoniji] u Tirani prethodno razgovarali o podjeli Kosova”.

I Grčka ‘uključena’ u proces

U priču o podjeli navodno je uključena i Grčka, odnosno ministar vanjskih poslova ove zemlje Nikos Kocias.

Mediji u Prištini objavili su kako se premijer Kosova Ramush Haradinaj protivi ideji podjele Kosova.

Avni Arifi je rekao da premijer nije dio razgovora ili dogovora o podjeli Kosova te kako je neistina tvrdnja da je Haradinaj dio tih pregovora.

Izvor: Agencije