Mediji: Njemačka produžava zabranu izvoza oružja S. Arabiji

Njemačka je posljednji put produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju krajem marta (Arhiva)

Vlada njemačke kancelarke Angele Merkel produžit će zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju, prenosi Tanjug pisanje Reutersa, koji se, pak, poziva na neimenovani izvor iz Vlade Njemačke.

Njemačka je posljednji put produžila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju krajem marta, a ona bi trebala isteći 30. septembra.

Međutim, prema riječima neimenovanog izvora, zabrana će biti produžena zbog rata u Jemenu i zbog toga što se njemački socijaldemokrati i dalje protive ukidanju moratorija.

Hardt poziva na razmatranje zabrane

S druge strane, AP prenosi da je zastupnik iz stranke njemačke kancelarke Juergen Hardt rekao da bi Berlin trebao ponovo razmotriti svoju zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju imajući u vidu napade na naftna postrojenja u toj zemlji.

Također je rekao da je ukidanje zabrane izvoza na odbrambene sisteme naoružanja u strateškom interesu Njemačke kako bi pomogla Saudijskoj Arabiji da se zaštiti.

Pozvao je Berlin i da preispita politiku prema Iranu, navodeći da “ne postoje jasni dokazi za direktne zračne napade Irana na saudijsku rafineriju, ali je očita bliska saradnja Irana s jemenskim Husima”.

Izvor: Agencije