Mediji: Njemačka izdvaja više od 500 miliona eura za preživjele u Holokaustu

Mnogi od onih koji su preživjeli patnje u nacističkim koncentracionim logorima imaju više od 80 godina (EPA)

Njemačke vlasti će izdvojiti više od pola milijarde eura za pomoć onima koji su preživjeli Holokaust, a koji su posebno u opasnosti da budu zaraženi korona virusom u svijetu, prenosi Beta.

Njemačko Ministarstvo finansija postiglo je dogovor o tome sa udruženjem jevrejskih organizacija Claims Conference, naveli su France pressu izvori bliski ministarstvu.

“Njemačka treba u vrijeme pandemije korona virusa da posebno snosi svoju historijsku odgovornost prema žrtvama progona nacističkog režima”, izjavio je neimenovani portparol njemačkog ministarstva.

Oko 240.000 žrtava nacističkog progona danas živi širom svijeta i oni bi trebalo za period od dvije godine da dobiju do 2.400 eura pomoći.

Čeka se podrška Bundestaga

“Njemačka savezna vlada je svjesna ogromne patnje koju su pretrpele žrtve nacističke nepravde i da to ne može da bude nadoknadjeno novcem ili drugom vrstom pomoći”, navelo je ministarstvo.

Tu inicijativu treba još da potvrdi donji dom njemačkog parlamenta – Bundestag.

Mnogi od onih koji su preživjeli patnje u nacističkim koncentracionim logorima imaju više od 80 godina i oni su zbog korona virusa više ugroženi, ne samo zbog godina, već od posljedica boravka u tim logorima gdje je nekima hronično ugroženo zdravlje.

Izvor: Agencije