Mediji: Nikolić i Vučić prijavljeni Tužilaštvu BiH

Vučić i Nikolić su svojevremeno, zajedno sa Vojislavom Šešeljem, bili najistaknutiji aktivisti SRS-a (EPA)

Bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine iz Tuzle Omer Isović uputio je zahtjev Tužilaštvu Bosne i Hercegovine za pokretanje istrage protiv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića, u kojem traži da se ispita njihova uloga tokom rata od 1992. do 1995. godine.

U dopisu Tužilaštvu, kako prenosi sarajevsko Oslobođenje, Isović je zatražio da se preispitaju svi relevantni podaci, svjedoci, činjenice i videomaterijali, kao i napisi u pojedinim medijima koji Vučića i Nikolića dovode u izravnu vezu sa podstrekavanjem na ratne zločine i progone muslimanskog stanovništva u BiH u navedenom periodu.

Tužilaštvu je proslijedio i video na kojem se vidi sadašnji predsjednik Srbije kako dobija orden četničkog vojvode na Romaniji, blizu opkoljenog Sarajeva, ali i video na kojem se vidi kako Šešelj i Nikolić obilaze srpske položaje oko Sarajeva, prenosi sarajevski list.

‘Najbliži Šešeljevi saradnici’

„Treći video prikazuje Vučića koji govori, citiram: ‘Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana’. To je bio njegov odgovor NATO-trupama koje su bombardovale Srbiju, iako muslimani s tim nisu imali nikakve veze. Ovdje se očito radi o mržnji prema muslimanima. Pitam se koliko je zločina izvršeno nakon ove njegove izjave, jer je ovo ujedno i podstrekavanje na zločin i širenje mržnje prema drugom narodu“, stoji u Isovićevom dopisu.

Navodi i kako se na većini snimaka jasno vide Vučić i Nikolić koji, kao tadašnji funkcioneri Srpske radikalne stranke (SRS) obilaze i položaje svojih jedinica, koje su kao paravojne formacije ubijale nesrpsko stanovništvo u BiH.

„Predsjedniku SRS-a Vojislavu Šešelju već se sudi u Hagu za ratne zločine koje su počinile paravojne jedinice pod njegovom direktnom kontrolom. Vučić i Nikolić su u to vrijeme sa Šešeljem bili najistaknutiji aktivisti SRS-a“, dodao je Isović.

Omer Isović je tri puta ranjavani ratni vojni invalid, bivši predsjednik Organizacije RVI-ja Tuzla, te predsjednik Inicijativnog odbora za formiranje boračke stranke koja će nositi naziv Boračko-patriotska unija.

Izvor: Agencije