Mediji: Neuspjeh i poniženje Therese May u Briselu

Theresa May
May je informirala lidere EU-a o poteškoćama koje postoje u Britaniji u procesu ratifikacije Sporazuma o Brexitu (EPA)

Pokušaje britanske premijerke Therese May da od Europske unije dobije jamstva za svoj sporazum o Brexitu njezini su protivnici u petak proglasili sramotnim neuspjehom koji nije pomogao u ublažavanju otpora prema tom dogovoru u britanskom parlamentu. 

David Lidington, zamjenik premijerke Therese May, pozdravio je summit kao prvi korak. No, njezini protivnici smatraju ga neuspjehom.

Europski čelnici odbacili su uvođenje novih, pravno obvezujućih jamstava u sporazum, no uvjerili su May da taj dokument neće trajno vezati Britaniju za europska pravila. 

“Čini se da premijerka nije uspjela uvesti značajne promjene oko svog sporazuma o Brexitu”, istaknuo je glasnogovornik oporbenih laburista Keir Starmer. 

“Ne možemo ovako nastaviti. Premijerka mora idući tjedan na dnevni red vratiti glasovanje o sporazumu i dati parlamentu da ponovno preuzme kontrolu”, dodao je. 

Britanski mediji pišu kako je May u Bruxellesu ponižena. 

“Europski čelnici odbacuju njezinu ideju spašavanja posrnulog sporazuma”, piše Guardian.

‘Nož u backstop’

“Nož u ‘backstop’: Europski čelnici poručili premijerki da se goni”, pišu novine Sun.

Čelnici zemalja Europske unije dali su u četvrtak navečer “jamstva” britanskoj premijerki Theresi May da sporazum o Brexitu – koji je prošli mjesec dogovorila i bori se da ga odobri britanski parlament – samo uvjeravajući May da neće Veliku Britaniju zauvijek vezati uz pravila EU-a.

Ona je tražila pomoć u savladavanju otpora u svojoj zemlji irskom “zaštitnom mehanizmu” (“backstop”) – sigurnosnoj klauzuli koja obvezuje Veliku Britaniju da slijedi trgovinske odredbe EU-a dok se ne postigne novi dogovor kojim bi se izbjegla “čvrsta granica” na irskom otoku.

Čelnici 27 članica su May poručili kako će učiniti sve da se novi dogovor s Britanijom postigne do 2021., kako se klauzula o “backstopu” nikada ne bi ni trebala aktivirati, ali su i naglasili da nema govora o ponovnom pokretanju pregovora o već dogovorenom sporazumu o Brexitu, prenosi Hina.

May nakon Božića mora dobiti parlamentarni pristanak na njezin dogovor ili se suočiti s rizikom kaotičnog Brexita u ožujku. Mnogi diplomati očekuju daljnje razgovore s visokim ulogom sljedeće godine.

Prekinuvši nepisano pravilo u zadnjih nekoliko godina kad su njezine izjave bile dočekivane od ostalih članica uglavnom u tišini, May je sada gotovo sat vremena bila zasuta zahtjevima da sroči jasnije što zapravo traži. Svi čelnici isključili su nove, pravno obvezujuće sporazume da se izmijeni dogovoreni paket.

Neki čelnici EU-a također su isključili svake daljnje ustupke. Čelnici su odustali od rečenice u ranijem nacrtu svoje izjave koja je sadržavala mogućnost daljnjih “jamstava” u siječnju. Britanski dužnosnici rekli su da se još uvijek nadaju da bi mogli dobiti dodatnih “jamstava”.

May bez jasnih odgovora

Prema tvrdnjama britanskih dužnosnika, May je pokušala uvjeriti svoje europske kolege da većina u britanskom parlamentu ne želi Brexit bez dogovora, ali treba jamstva da zaštitni mehanizam nije “zamka”.

Jedan dužnosnik je opisao tu razmjenu izjava rekavši da su čelnici EU-a “pekli May na laganoj vatri”.

“Svi su pitali: Što točno želite?”, kazao je. “Ona nije imala jasne odgovore”.

U zaključcima sa summita u Bruxellesu, lideri Europske unije poručili su da sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije “nije otvoren za ponovne pregovore”, unatoč molbi britanske premijerke Therese May da se naprave promjene kako bi ona mogla “prodati” taj nepopularni sporazum britanskim zastupnicima.

Lideri EU-a su, također, obećali da će raditi na brzom donošenju novog trgovinskog sporazuma s Britanijom kako bi se izbjegnulo aktiviranje spornih jamstava u vezi s irskom granicom, prenosi Tanjug agenciju AP.

Oni su dodali da je EU odlučna ubrzano raditi na naknadnom sporazumom, koji će do 31. prosinca 2020. godine utvrditi alternativne dogovore, tako da ne bude potrebe da se aktivira pitanje granice.

Britanska premijerka je prije summita EU-a ocijenila kako postoji jasna zabrinutost u Britaniji u vezi pitanja tzv. zaštitnog mehanizma koji bi trebao regulirati granicu između Irske i Sjeverne Irske.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk priopćio je da EU stoji iza usvojenog Sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU-a i Političke deklaracije o budućim odnosima kao i da namjerava prijeći na njihovu na raftifikaciju.

Tusk: Želimo što bliže partnerstvo

“To više nije otvoreno za pregovore”, poručio je Tusk te dodao da ono što predstoji su samo pregovori o budućim odnosima Unije i Britanije.

Tusk je nakon obraćanja britanske premijerke, a zatim i rasprave sa 27 lidera zemlja članica EU-a, ponovio da Europsko vijeće ne želi dodatne pregovore o već usvojenom Sporazumu o povlačenju Velike Briitanije iz EU-a.

“Europsko vijeće ponavlja da želi u budućnosti uspostaviti što bliže partnerstvo s Ujedinjenim Kraljevstvom. Spremni smo započeti s pripremama odmah nakon potpisivanja Sporazuma o povlačenju kako bismo osigurali da pregovori o budućim odnosima mogu početi što je prije moguće, a nakon povlačenja Britanije”, poručio je Tusk.

On je naveo da je May informirala lidere EU-a na summitu o poteškoćama koje postoje u Velikoj Britaniji u procesu ratifikacije Sporazuma o Brexitu.

Tusk je naveo i da je britanska premijerka tražila dodatna jamstva kako bi odblokirala ratifikaciju sporazuma u britanskom parlamentu.

“Europsko vijeće naglašava da će zaštitni mehanizam biti upotrebljen samo privremeno i to dok ne bude zamijenjena drugim sporazumom koji će omogućiti izbjegavanje tzv. “tvrde granice” [između Irske i Sjeverne Irske]. U tom slučaju, EU će se na na najbolji način potruditi da pregovara i zaključi brzo naknadni sporazum koji bi zamijenio zaštitni mehanizam”, naglasio je Tusk.

Predsednik Europskog vijeća pozvao je i na jačanje spremnosti na svim razinama za povlačenja Velike Britanije iz EU-a, uzimajući u obzir sve moguće ishode.

Glasovanje o sporazumu premijerke Therese May o Brexitu održat će se u siječnju, što je ranije moguće, a definitivno prije 21. siječnja, otkrila je u četvrtak njezina glasnogovornica. 

Glasanje o sporazumu do 21. januara

“Mogu potvrditi da se to važno glasovanje neće održati prije Božića, no dogodit će se što je prije moguće, kad se parlament vrati, i očito prije 21. siječnja”, poručila je glasnogovornica. 

Taj je datum određen u pregovorima Londona i Bruxellesa kao dan do kojeg britanska Vlada mora imati sporazum, a u slučaju njegovog izostanka imat će pet dana da izvijesti Europsku uniju o svojim daljnjim koracima. 

Glasovanje o Brexitu trebalo se održati u utorak 11. prosinca, no May ga je otkazala zbog nedovoljne podrške među zastupnicima. 

Britanska premijerka u srijedu je preživjela glasovanje o povjerenju koje je organizirala njezina Konzervativna stranka, nesklona sporazumu. 

Više od trećine zastupnika je nije podržalo, pa se čini da slijedi žestoka borba o tom dogovoru koji parlament ne odobrava.

Britanija je u političkoj krizi i ne zna se kako će se brexit odviti. Scenariji su razni – od kaotičnog Brexita bez dogovora, do novog glasovanja o članstvu u EU-u. 

Izvor: Agencije