Mediji: Nestao Sirijac koji tvrdi da traga za kćeri u Hrvatskoj

Porin, Migranti, Izbjeglice, Prihvatilište Zagreb
Sirijac se nije pojavio na prozivkama, a pretpostavlja se da je iz prihvatilišta nestao u noći na četvrtak (Al Jazeera)

Sirijac koji je početkom tjedna u Hrvatskoj zatražio azil nakon tvrdnje da ga je hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri, navodno je nestao iz zagrebačkog centra za migrante, nekadašnjeg hotela Porin, prenosi Hina.

Sirijac se nije pojavio na prozivkama, a pretpostavlja se da je nestao u noći na četvrtak, kako prenose hrvatski mediji.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u izjavi novinarima nakon svečane akademije u povodu Dana policije rekao da nema informaciju da je Sirijac pobjegao preko granice, ali je činjenica da se nije prijavio u Porin, gdje je smješten.

Božinović: Ima punu slobodu kretanja

Napomenuo je da tražitelji međunarodne pomoći koji podnose zahtjev za azil imaju punu slobodu kretanja.

Božinović je izjavio u petak kako je policija odgovorno pristupila traženju eventualno nestale sirijske djevojčice, ali da prema formalnim i nekim neformalnim podacima ta djevojčica nije bila nigdje registrirana, a u najmanju ruku nije bila registrirana tamo gdje je registriran Sirijac koji tvrdi da ga je hrvatska policija na silu odvojila od njegove kćeri.

“Policija je ozbiljno i odgovorno pristupila poslu glede traženja eventualno nestale djevojčice, ali sve do čega smo došli nije potvrdilo ništa od onog što je u samom startu bilo plasirano u javni prostor”, kazao je ministar.

Sada, dodao je, imaju novu situaciju pa će se vidjeti hoće li se gospodin pojaviti danas ili sutra jer bi, zaključio je ministar, bilo neobično da ako tražiš svoje dijete u Hrvatskoj ne surađuješ s hrvatskim tijelima koji ti tu mogu pomoći.

Upitan traga li se još za djevojčicom ili je to znak da ona ne postoji, ministar je rekao da su uspostavili djelatnosti na terenu, ali i vrlo intenzivne kontakte s policijama zemalja na tzv. balkanskoj ruti jer on nije mogao doći u Bosnu i Hercegovinu padobranom.

“Kontaktirali smo sve na tom putu i zapravo prema svim formalnim i nekim neformalnim informacijama djevojčica nigdje nije bila registrirana, u najmanju ruku nije bila registrirana tamo gdje je gospodin bio registriran”, rekao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova u četvrtak je potvrdio da policija raspolaže informacijom da je 43-godišnji Sirijac W. G., koji tvrdi da ga je hrvatska policija razdvojila od petogodišnje kćeri, još 30. kolovoza u Sarajevu zatražio azil, ali da u njegovu društvu nije bilo nikakve djevojčice.

Optužbe protiv policije

Riječ je o informaciji koju su posljednjih dana objavili mediji, a Božinović je potvrdio da hrvatska policija već nekoliko dana raspolaže tom informacijom.

No, kako kaže, nema luksuz da izlazi u javnost sa svim saznanjima.

“Sve ono što se u javnom prostoru objavilo ne podudara se s onim do čega je policija došla”, rekao je Božinović.

Sirijac je prošlog tjedna uputio apel za pomoć u potrazi za djetetom, za kojim je tvrdio da traga nakon što ga je hrvatska policija vratila u Veliku Kladušu.

Tvrdio je da ga je u selu Smoljancu, kada je išao u prodavaonicu po namirnice, hrvatska policija na silu odvojila od petogodišnje kćeri.

Hrvatska nevladina organizacija “Are You Syrious” objavila je tada da je slučaj prijavljen policiji Bosne i Hercegovine, koja je trebala informirati kolege u Hrvatskoj.

Nakon razgovora s hrvatskom policijom u ponedjeljak, on zatražio je azil u Hrvatskoj te je smješten u zagrebački centar za migrante.

Na graničnom prijelazu Maljevac također je službeno prijavio nestanak djeteta tijekom sastanka s predstavnicima hrvatske granične policije u ponedjeljak poslijepodne.

Policija iz Velike Kladuše obavijestila je o događaju Službu za strance BiH, Ministarstvo sigurnosti i Graničnu policiju, a ujedno je i uputila obavijest kako bi o ovom slučaju bile upoznate sve članice Interpola, pa tako i Hrvatska.

Policija demantirala tvrdnje Sirijca

Hrvatska policija je u nedjelju demantirala tvrdnje sirijskog državljanina, vraćenog u BiH odakle je ilegalno ušao u Hrvatsku, da ga je policija odvojila od kćeri, dodajući da su “koordinate o mjestu na kojemu se navodno događaj zbio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac”.

Policija je u nedjelju izvijestila i kako nisu primili službenu prijavu da je dijete nestalo.

Na pitanje agencije Hina, Ličko-senjska Policijska uprava (PU) odgovorila je tada da im nitko nije prijavio da je vidio izgubljeno dijete, odnosno djevojčicu, te da koordinate koje je stranac dao označavaju područje grada Gospića na kojemu policija nije bila u kontaktu sa spomenutim strancem.

Sirijac je izjavio i da je deportiran u BiH kao zemlju iz koje je ilegalno ušao u Hrvatsku, te da policija nije razumjela, ili nije htjela shvatiti, da je u blizini njegova kći.

Izvor: Agencije