Oglasi

Mediji: Neslaganje Thacija i Haradinaja ugrožava stabilnost vlasti

U Prištini je održan sastanak predsjednika parlamenta Kosova i premijera s ambasadorom SAD-a na Kosovu Philipom Kosnettom.
Pitanje taksi prerasta u politički obračunEPA

U Prištini je održan sastanak predsjednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija i premijera Ramusha Haradinaja s američkim ambasadorom na Kosovu Philipom Kosnettom.

Glavna tema sastanka koji je počeo u 12.00 je zahtjev SAD-a za ukidanje takse, što bi, kako navode prištinski mediji, moglo dovesti do destabilizacije institucija Kosova, odnosno do smjene Haradinaja.

Susret je održan bez prisustva medija, prenosi KTV. Učesnici nisu davali izjave za medije.

Predstavnici Demokratske partije Kosova, čiji je lider Kadri Veseli i sazvao ovaj sastanak, očekuju da će se postići dogovor, odnosno da će Haradinaj prihvatiti zahtjev za ukidanje taksi i da neće doći do pogoršanja odnosa sa SAD-om.

U medijima se ocjenjuje da je pitanje takse preraslo u veliki znak pitanja koji dovodi u pitanju ne samo odnose sa EU već i sa SAD-om, a na unutrašnjem planu može dovesti do destabilizacije institucija, odnosno do pada vlade Ramusha Haradinaja.

Kao razlog tome su neslaganja između predsjednika Kosova Hashima Thacija i premijera Haradinaja.

Thaci je od premijera Kosova, Ramusha Haradinaja, zatražio da se ukinu takse koje su uvedene za robu koja su uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je zahtijev i Sjedinjenih Američkih Država i poručio da treba prestati sa populističkim odlukama.

Thaci je na Facebooku, ne pominjući imenom Haradinaja, podsjetio da je prijateljstvo Kosova i SAD-a stalno, ali da se podrška SAD-a ne može smatrati bezuslovnom.

Američka podrška nije bezuslovna

"Američka podrška se ne može smatrati bezuslovnom ako činimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrijednosti na Kosovu, regionu i Evropi. Naše vrijednosti i vizije su u saglasnosti sa američkim" poručio je Thaci na Facebooku dodajući da je bez pomoći SAD-a i saveznika istorijski uspjeh Kosova bio nemoguć.

Predsjednik Kosova ističe da se aktuelna kretanja i djelovanje državnih institucija Kosova sa zabrinutošću prati američka vlada.

„Ova je situacija za žaljenje. Zato je sada vrijeme da poštujemo američke prijateljske savjete koji imaju za cilj jačanje države Kosova i pacifikaciju regiona. Odluke bilo kog državnog lidera ne smiju da dovedu u pitanje državni i strateški interes SAD-a za Kosovo i šire. Populističko djelovanje ne smije da dovede u pitanje viziju u strateške odluke Kosova“, napisao je Thaci.

"Takođe ni arogancija koja se pokazuje u odnosu na Evropsku uniju ne služi na čast našoj državi niti čini ponosnim naše saveznike i SAD“, napisao je Thaci.

Prethodno je Haradinaj 15. januara u Račku izjavio da zahtjevi za ukidanje takse njega mogu koštati položaja premijera, da ga mogu poslati u Hag, ali da se nikada neće odreći takse za odbranu teritorije Kosova.

Gubi li Haradinaj podršku

"Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put, kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume i ako budem iza rešetaka, gdje je baš dobro, ja ću nastaviti (da djelujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem", kazao je Haradinaj.

Ne pominjući imena Haradinaj je rekao da se "sve ovo sprema na Kosovu, a ne od prijatelja Kosova".

Haradinaj je i komesaru za proširenje EU Johannesu Hahnu tokom ovonedjeljne posjete Kosovu poručio da Kosovo neće ukinuti odluku o uvođenju takse za robu iz Srbije i BiH.

Protiv povlačenja taksi se izjasnio i predsjednik Nacionalnog savjeta Socijaldemokratske inicijative, Jakup Krasniqi koji je poručio da je mnogo bolje da padne vlada, čiji je koalicioni partneri njegova stranka, negoli da Kosovo povuče odluku o uvođenju taksi.

U Demokratskoj partiji Kosova, iako su se prvobitno hvalili da su takse uvedene na prijedlog predsjednika stranke Veselija i zamjenika predsjednika stranke i premijera Kosova Envera Hoxhaja, sada, iako se zvanično ne kaže, izgleda da se stvara situacija u kojoj će Haradinaj, ako ne prihvati ukidanje takse, izgubiti njihovu podršku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.