Mediji: Nepristojni i rastreseni Johnson nije ni trebao biti šef diplomatije

Boris Johnson
Dan nakon referenduma čekajući rezultate, piše autor, Boris Johnson je napisao dva posve različita komentara da bi bio spreman izvuči onaj koji ga ostavlja u igri (EPA)

Britanski list The Guardian piše nakon ostavke britanskog šefa diplomacije da, rastresen i nepristojan, Boris Johnson nikada nije ni trebao postati ministar vanjskih poslova, te konstatira da će malo tko u Foreign Officeu žaliti za njegovim odlaskom.

To je, kako se navodi dalje, posljedica ministarskog mandata tijekom kojega je, kako stoji, uspio uništiti veliki simbolički napor Foreign Officea da pokaže kako će Velika Britanija ostati aktivni sudionik europskih zbivanja i nakon Brexita.

Samo dva sata prije nego je trebao biti domaćin summita o Zapadnom Balkanu, na kojem je trebao te zemlje regije uvjeriti u podršku Londona njihovim nastojanjima da postanu članice Europske unije, on je odlučio podnijeti ostavku, piše The Guardian.

Nepristojnost na samitu o Zapadnom Balkanu

List napominje da je to bila još jedna nepristojnost u profesiji koja je privržena pristojnosti, prenosi Tanjug.

Navode da je veleposlanik jedne članice EU-a, koji je sudjelovao na skupu, u 15:00 sati nestrpljivo napisao na Twitteru: “Još čekamo našeg domaćina”.

Malo tko će u Foreign Officeu, kako se navodi, žaliti za Johnsonovim odlaskom jer su ga smatrali frustrirajućom osobom koja, u vrijeme kada je britanska vanjska politika izložena izazovima bez presedana, nije bila u stanju ni u čemu biti dosljedna, niti od svrhe za bilo kakav zadatak.

On je često, u vezi sa Brexitom, što je bilo pitanje koje ga je, kako piše list, doista motiviralo, znao ostaviti službenike ministarstva “u mraku”.

Uoči sjednice Glavne skupštine UN-a prošle godine, što je kritičan trenutak za Foreign Office, Johnson je, podsjećaju, odlučio napisati poduži članak za Telegraf o Brexitu.

Grupni sastanci na kojima je s njim trebalo razraditi krupna pitanja kojima se on želi baviti, često su završavani bez ikakve odluke jer je on, kako tvrde, odbijao pružiti jasne odgovore.

Johnson se, više nego ijedan drugi britanski ministar, kladio na pobjedu Donalda Trumpa, pogrešno predvidjevši da bi ga mogao približiti britanskim stavovima o međunarodnim pitanjima.

Trump ga ostavio ‘na vjetrometini’

Trump je, međutim, ostavio Johnsona na vjetrometini u vrijeme kada su se dva “sidra” britanske vanjske politike – Europa i transatlantsko partnerstvo – simultano otkačila, navodi Guardian.

Ako će biti neke Johnsonove ostavštine, stoji dalje, to je pomoć u izgradnji jakog diplomatskog saveza protiv Rusije nakon trovanja Sergeja Skripalja.

No, dodaje se, i to je bilo prije zahvaljujući Uredu premijerke, nego njegovog ministarstva.

Novi šef britanske diplomacije imat će zadatak popraviti štetu koji je načinio jedan rastreseni čovjek koji na kraju, kakav god bio njegov osobni šarm, nikad nije ni trebao biti pozvan da preuzme taj posao, zaključuje Guardian.

Izvor: Agencije