Mediji: Neonacist osumnjičen za ubistva u Halleu

Napadač je iz puške zapucao ispred sinagoge, a postavio je i eksploziv kućne izrade ispred zgrade (Reuters)

Uhapšeni napadač ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu, u kojem su u srijedu ubijene dvije osobe, je neonacist Steffan Balliet (27), javio je Tanjug, pozivajući se na njemačke medije.

Kako prenosi Bild, napadač je iz puške zapucao ispred sinagoge, a postavio je i eksploziv kućne izrade ispred zgrade sinagoge u pokušaju da razvali vrata.

Pošto nije uspio da uđe u sinagogu, ušao je u prodavnicu kebaba i ubio muškarca.

Balliet je svoj ubilački pohod, prema pisanju Bilda, prenosio uživo na internetu.

Na snimku se vidi i kako je sa leđa ubio jednu prolaznicu.

Prema policijskim podacima, u napadu je učestvovalo nekoliko počinilaca koji su u pobjegli automobilom.

Uhapšen nakon saobraćajne nesreće 

Uhapšeni napadač učestvovao je zatim u saobraćajnoj nesreći, nakon čega je uhapšen.

Agencija Beta prenijela je da je živi snimak ubilačkog pohoda bio emitovan preko platforme „Twitch“, na kojem se vide da su napadu ubijene dvije i teško ranjene još dvije osobe.

Vjeruje se da je napadač simpatizer ekstremno desničarskih grupa

Kompanija „Twitch“ navela je da je radila užurbano da ukloni taj sadržaj i dodala da će svaki nalog koji se pronađe da objavljuje ili reemituje sadržaj „tog gnusnog čina“ biti trajno suspendovan sa te platforme. 

Portparolka kompanije nije mogla odmah da kaže koliko dugo je video bio emitovan, navodeći da ta platforma, filijala Amazona, istražuje tačne okolnosti njegovog objavljivanja. 

Njemački ministar unutrašnjih poslova Hort Seehofer rekao je da se radi o antisemitskom činu i da se vjeruje da je napadač simpatizer ekstremnih desničarskih grupa. 

Direktno emitovanje napada preko platformi podsjeća na napad na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu koji je u martu počinio ekstremno desničarski Australijanac, koji je ubio 51 osobu.

On je svoj napad emitovao uživo.

Izvor: Agencije