Mediji: Nema promjene granica Kosova, takse Srbiji ostaju

U načelnom programu nove vlade Kosova, prema sporazumu Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova, navodi se da tema u dijalogu Srbije i Kosova ne može biti promjena granica i razmjene teritorija, 100-postotne takes na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju, a zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlaštenja, piše Kosovo online, pozivajući se na neimenovane izvore.

U vezi s dijalogom sa Srbijom najavljuje se da će biti provedena revizija svih do sada postignutih sporazuma, prenosi Tanjug.

Dijalog više neće voditi predsjednik Kosova Hashim Thaci, već premijer, a to će uskoro biti lider Samoopredjeljenja Albin Kurti.

Pojačati saradnju s Albanijom

Dijalog Kosova i Srbije se održava “radi priznanja od Srbije”, kaže se u načelnom programu nove vlade Kosova, prema sporazumu Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova, i dodaje da bi Skupština Kosova trebala usvojiti platformu za dijalog.

Kosovo online navodi da u dokumentu piše i da tema dijaloga ne može biti ponovno crtanje granica sa Srbijom, razmjena teritorija ili stvaranje treće vlasti za opštine koja naseljavaju Srbi.

Što se tiče taksa na uvoz robe iz Srbije (i Bosne i Hercegovine), kako prenosi portal, one će ostati “do nivoa punog reciprociteta sa Srbijom”.

Nova vlada prioritet vidi u razvoju dobrosusjedstva i kvalitativnog napredovanja saradnje s Albanijom i posvećena je unapređenju procesa euroatlantskih integracija.

‘Zakon o ratnim zločinima i genocidu’

Kada je riječ o energetici, kaže se da je potrebno stvaranje zajedničke energetske zone Kosovo – Albanija, “kako bi se postigla komplementarnost u proizvodnji energije”.

U dijelu sporazuma koji govori o ratnim zločinima navodi se da se usvaja “zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovječnosti i agresije” te da će biti osnovan institut za ratne zločine, koji će podržati tužilaštvo u dokumentiranju ratnih zločina.

Nadležne institucije, dodaje se, na osnovu domaćeg i međunarodnog prava, pripremit će optužnicu na Međunarodnom sudu pravde za ratne zločine.

Izvor: Agencije