Mediji neće objaviti fotografije napadača

Televizijski kanali RFI i France 24, televizija BFMTV, listovi 'Le Monde' i La 'Croix' odlučili su da ne objavljuju fotografije napadača (AP)

Nekoliko vodećih francuskih medija saopćilo je da ubuduće neće objavljivati fotografije napadača, jer im ne žele pružiti “posthumnu glorifikaciju”.

Veliki televizijski kanali RFI i France 24, kao i televizija BFMTV objavili su da prestaju s objavljivanjem fotografija napadača, dnevni listovi Le Monde i La Croix ranije su najavili slične korake, dok je radio stanica Europe 1 otišla još dalje, rekavši da neće objavljivati “imena terorista”.

“Poslije napada u Nici, shvatili smo koliko nam je bilo neprijatno zbog serije fotografija iz prošlosti napadača”, rekao je urednik Le Monda Jerome Fenoglio za AFP, podsjetivši da su svijet obišle slike napadača iz Nice kako igra salsu ili vježba u teretani.

‘Na istom nivou terorista i žrtve’

On je dodao da se ne radi o skrivanju činjenica ili o porijeklu ubice, zbog čega će ova novina, kako je naveo, i dalje objavljivati imena napadača.

Iz BFMTV kažu da su odluku o neobjavljivanju fotografija napadača donijeli u utorak navečer, jer se tako na isti nivo stavljaju “teroriste i žrtve”.

Međutim, list Liberation saopćio je da će nastaviti objavljivati imena i fotografije napadača: “Objavljivanje slika terorista i njihova glorifikacija nisu ista stvar.”

Izvor: Agencije