Mediji: Neće biti iranskog prekoračenja ograničenja u četvrtak

Iran, Nuklearni program
Iran je sredinom juna objavio da će u četvrtak premašiti ograničenje od 300 kg uranija obogaćenog do 3,67 posto (AP)

Iran u četvrtak neće premašiti najveću dopuštenu količinu svojih zaliha slabo obogaćenog uranija utvrđenu nuklearnim ugovorom potpisanim 2015., doznaje se u četvrtak od diplomatskog izvora u Beču.

“Danas ih neće premašiti”, rekao je za AFP taj izvor koji nije htio otkriti identitet, dodajući da je možda razlog takve suzdržanosti “političke naravi” budući da su Europljani ovih dana ulagali napore kako bi smanjili napetost u Zaljevu, prenosi Hina.

Izvor je usto ocijenio da ništa ne upućuje na to da će se ovog vikenda premašiti dopuštene količine iranskih zaliha, istaknuvši da Teheran može svakog trenutka prekinuti obogaćivanje.

Obogaćivanje iznad dopuštenih 3,67 posto

Iran je sredinom lipnja objavio da će u četvrtak premašiti ograničenje od 300 kilograma uranija obogaćenog do 3,67 posto, što je predviđeno Bečkim ugovorom, pošto je rekao da se više ne smatra obvezanim na poštovanje tog ograničenja godinu dana nakon jednostranog američkog povlačenja iz ugovora u svibnju 2018. godine. 

Teheran je usto zaprijetio da će od 7. srpnja obogaćivati uranij iznad dopuštenih 3,67 posto.

Takvo kršenje bi dodatno oslabilo ugovor potpisan s velesilama koji jamči mirnodopsku narav iranskog nuklearnog programa.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi ocijenio je u četvrtak na konferenciji koju su u Beču organizirali iransko, venezuelsko i kubansko veleposlanstvo da je ugovor “doista u opasnosti zbog vraćanja američkih sankcija”.

‘SAD uništava diplomatski uspjeh’

“SAD upravo uništava jedini diplomatski uspjeh” ostvaren na Bliskom istoku, istaknuo je diplomat, optuživši Washington da zameće “gospodarski rat” s njegovom zemljom.

“Deeskalacije neće biti bez prekida vatre u tom gospodarskom ratu”, ocijenio je.

Araghchi treba u petak u Beču sudjelovati na sastanku na kojemu će se podnijeti izvješće o provedbi ugovora u nazočnosti drugih potpisnika Njemačke, Kine, Francuske, Velike Britanije i Rusije, pod pokroviteljstvom Europske unije.

Izvor: Agencije