Mediji: Navijači BiH u Beč donijeli ‘svjetlo’

Amer Gojak i Edin Džeko slave rezultat koji je ostavio BiH na prvom mjestu u grupi (EPA)

Austrija je bila nemoćna, a fudbalska reprezentacija BiH uz podršku ogromnog broja navijača zasluženo ide u Ligu A UEFA Lige nacija, uz nastavak uspješnog niza selektora Roberta Prosinečkog, konstatuju mediji nakon sinoćnje utakmice Austrija – BiH u Beču (0:0), u kojoj u “Zmajevi” osigurali osvajanje prvog mjesta u svojoj grupi.

Reuters kostatuje da će se BiH u Ligi A pridružiti Rusiji i Ukrajini, koje su već tamo, dok će se za promociju iz Lige B međusobno boriti Vels i Danska.

Službena stranica engleskog kluba West Hama konstatovala je da je njegov napadač Marko Arnautović zabilježio 76. nastup za Austriju, no, da je bio nemoćan da pronađe put pored bh. golmana Ibrahima Šehića.

Zaustavili sve napade

Hrvatski portal index.hr odao je priznanje Robertu Prosinečkom, koji je, kako se navodi, s reprezentacijom BiH deveti put zaredom ostao neporažen.

„Uz podršku 15 tisuća navijača BiH je uspjela zaustaviti sve napade Austrijanaca i stići do 10. boda u Ligi nacija. Jedini poraz s Prosinečkim BiH je doživjela u prijateljskom susretu protiv Meksika“, piše index.hr.

Uz podršku 15 tisuća navijača BiH je uspjela zaustaviti sve napade Austrijanaca

Novinska agencija Anadolija prenijela je izjavu austrijskog selektora Franca Fode, koji je rekao da je njegov tim pokušao sve, ali da je BiH veoma dobra i kompaktna ekipa.

„Imaju sjajnog Edina Džeku, kao i Miralema Pjanića. U posljednjih 12 utakmica imaju samo jedan poraz i mi to respektujemo. Još jednom čestitke BiH“, rekao je Foda.

Austrijski Die Presse kaže da je Fodin tim bio „zastrašujuće bezazlen“, te da je rezultat 0:0 razočaravajući. Ovaj medij je Džeku nazvao „izuzetnim umjetnikom“.

Osvrčući se na veliku podršku koju je reprezentacija BiH imala u Beču, Kronen Zeitung prenosi riječi Edina Džeke da se njegov tim „osjeća kao kod kuće“, te konstatuje da su navijači BiH, u najstrožijem smislu te riječi, u grad donijeli svjetlo, aludirajući na bakljade koje su pravili po Beču, ostavivši vizuelnu i akustičnu posjetnicu.

Zvanična stranica UEFA-e tvrdi da je BiH bila agilna u napadu, te da ju je golman Heinz Linder u nekoliko navrata spriječio da postigne gol.

Reakcija je bilo i na društvenim mrežama. U postu na Facebooku, legendarni bh. golman Slobodan Janjuš čestitao je reprezentaciji BiH, konstatujući da je BiH na pragu odlaska na veliki skup reprezentacija.

Reakcije navijača BiH bile su očekivane, plasman u Ligu A i nastavak borbe za odlazak na Euro 2020 izazvao je pozitivne komentare.

 

 

 

 

 

 

Izvor: Al Jazeera i agencije