Mediji: Naoružavanje Srbije i Hrvatske budi opasne duhove prošlosti

Tenzije između Zagreba i Beograda prisutne su uprkos ukidanju blokade srpskih pregovora o članstvu u EU (EPA)

Srbija i Hrvatska stvaraju više historije nego što mogu da “svare”, a njihovi trenutni odnosi, puni vojne retorike, ne mogu se odvojiti od te “nesvarene” historije, piše danas slovenski list Delo, uz ocjenu da hvalisanje dvije zemlje naoružanjem samo budi opasne duhove njihove bolne prošlosti.

Iza osmijeha i lijepih riječi o poboljšanju odnosa, ističe ljubljanski list, odnosi između Hrvatske i Srbije daleko su od dobrih, a ne čini se mnogo toga kako bi se riješila njihova najhitnija otvorena pitanja, prenosi STA.

Nije čudo što se Hrvatska udubljuje u svaku novu čarku sa Slovenijom, samo da bi skrenula pažnju sa svojih sporova sa istočnim susjedom, ocjenjuje Delo.

Rast tenzija

Iako je Hrvatska ukinula blokadu srpskih pregovora o članstvu u EU, ogorčenost i tenzije između Zagreba i Beograda su i dalje tu.

Hrvatska vojska je dobila pet miliona puškovnih metaka. Srbija će kao donaciju od Rusije dobiti šest aviona tipa MIG 29, 30 tenkova tipa T-72 i 30 oklopnih vozila godina, podsjeća Delo.

Hrvatska je nakon toga objavila da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere Black Hawk.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da to ne znači da se ta zemlja utrkuje u naoružanju sa Srbijom.

O nabavci nove borbene eskadrile postignut politički konsenzus u Hrvatskoj, a vijest o tome uslijedila je nakon vijesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29.

Izvor: Agencije