Mediji: Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem

Varaju se svi oni koji misle da je granica s Kosovom ili Albanijom jedini problem Srbije, piše autor (Ilustracija)

Direkcija granične jedinice kosovske policije donijela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova, saznaje RTS u kosovskoj policiji, prenosi Tanjug. 

Prema odluci Granične policije, zabrana ulaska se ne odnosi na osobe koje posjeduju ličnu kartu i izvod za djecu sa fotografijom.

Granična policija je odluku donijela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova i bez uobičajene procedure obavještavanja javnosti.

‘Mjera u skladu sa Briselskim sporazumom’

Mjera Granične policije koja je na snazi od jučer, pogodit će građane Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a od dokumenata posjeduju samo pasoš.

U policiji navode da je ova mjera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji, međutim, ne zabranjuje korištenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

Na prijelazima između Kosova i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa djecom i osoba koje su posjedovale samo pasoš Republike Srbije, navodi RTS.

RTK 2 navodi da im se javilo nekoliko građana koji su ih obavijestili da im je onemogućen ulazak na Kosovo, jer su prilikom kontrole dokumenata putnika, policijskim službenicima dali na uvid pasoše izdate od strane policijskih uprava gradova u Srbiji.

Prema riječima ljudi koji su željeli ostati anonimni, a kako prenosi RTK 2, na prelazu su im policijski službenici saopštili da nije moguće preći sa pasošem izdatim od strane PU gradova u Srbiji, već je važeća i priznata dokumentacija lična karta, odnosno važeći izvod sa fotografijom djeteta.

‘Recipročne mjere’

Kosovski mediji su ove mjere zvanične Prištine nazvali recipročnim. Navode kako one onemogućavaju srbijanskim državljanima da putuju s Međunarodnog aerodroma u Prištini ukoliko posjeduju samo pasoš. 

“Osim lične karte, građani Srbije moraju posjedovati i boravišnu dozvolu neke od zemalja Evropske unije”, navodi portal Bota sot pozivajući se na sigurnosne izvore.

Vlada u ostavci nije odgovorila na upite medija o ovoj odredbi, kazavši da je za to nadležno Ministarstvo vanjskih poslova.

Na pitanje RTK 2 upućeno policiji Kosova, uslijedio je odgovor e-mailom da, kada se radi o slobodi kretanja između Kosova i Srbije, “to je regulisano Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine, na šta možete da se pozovete kao službeni odgovor”.

Tačka 2 Sporazuma glasi – “Svaka strana će primjenjivati, čim to bude bilo operativno izvodivo, sistem ličnih karata za putovanja stanovnika druge strane preko granice/administrativne linije.

Zvanični Beograd ne priznaje pasoše Kosova

Zamjenik komandira kosovske policije za region Sjever, Besim Hoti, rekao je Tanjugu da nije upoznat sa odlukom da se sa srpskim pasošima ne može ući na Kosovo.

Air Serbia je ranije odbijala kosovske dokumente na aerodromima u Nišu i Beogradu, što je Priština ocijenila kršenjem Briselskog sporazuma.

Kosovski mediji podsjećaju da zvanični Beograd ne priznaje pasoše Kosova, tako da stanovnici Kosova u Srbiju mogu ući jedino ukoliko posjeduju ličnu kartu.

Izvor: Al Jazeera i agencije