Mediji: Može li Balkan u EU bez ‘balkanizacije’

Federica Mogherini je ohrabrila Aleksandra Vučića i Hashima Thacija da potraže politički kompromis (Arhiva)

Skoro dva desetljeća od završetka posljednjeg rata na Balkanu, postoji šansa da termin “balkanizacija” postane stvar prošlosti, navodi agencija Bloomberg te tvrdi da sve zemlje bivše Jugoslavije sada imaju realne šanse za članstvo u Evropskoj uniji, ali napominje da na tom putu treba riješiti još “nekoliko sukoba”, od kojih kao najintenzivniji pominju onaj između Srbije i Kosova.

Bloomberg u tekstu pod nazivom “Zamislite Balkan bez balkanizacije” podsjeća na prvi susret predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, u augustu u Austriji, gdje su razgovarali o mogućim kompromisima, uz opasku da je “to bio momenat nade”.

Agencija, međutim, dodaje da će biti neophodno mnogo više strpljenja da bi se od nade nastali opipljivi rezultati.

Ekonomska zaostalost i korupcija

Evropska unija je, kako se navodi, “neporecivo najefektivnija mirovna mašinerija, s tendencijom da izbriše granice i umiri sporove bez upotrebe sile”, a do sada su samo dvije bivše jugoslovenske države, Slovenija i Hrvatska, postale njene članice.

“Ostalih pet, ako se Kosovo računa, kao posljednje koje je proglasilo nezavisnost, koju ne priznaje pet država članica EU-a, ostaju na čekanju”, navodi se u tekstu.

One su, navodi Bloomberg, “sputane ekonomskom zaostalošću i korupcijom, kao i sukobima kakve EU ne želi unutar svojih okvira”.

Srbiju Bloomberg naziva prvakom u trci za članstvo u EU, ali navodi da je pred njom težak zadatak, jer, kako objašnjava, EU od nje zahtijeva “sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa s Kosovom”, i to je, tvrdi agencija, uslov za pridruživanje, što je, dodaje, uslov i Kosovu za napredak.

Zašto je Vučić hvalio Miloševića

Pregovori o normalizaciji, koji traju od 2011. godine, po ocjeni Bloomberga, idu “bolno polako”.

U tekstu se podsjeća da je upravo zbog toga šefica evropske diplomatije Federica Mogherini ohrabrila Vučića i Thacija da potraže politički kompromis, ali konstatira da su prepreke bile velike.

“Vučić je nedavno pohvalio bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića, koji je umro 2006. godine, tokom suđenja za ratne zločine, karakterizirajući ga kao ‘'velikog vođu’’. On i Thaci, koji je nekada bio pripadnik kosovskih gerilskih snaga koje su se borile protiv Miloševića, moraju prikriti međusobne antipatije samo da bi razgovarali. Uspomene na rat na Kosovu su i dalje snažne”, navodi se u tekstu.

‘Pregovori nisu za javnost’

Mogherini i aktuelni sastav Evropske komisije završavaju naredne godine mandat, podsjeća agencija, uz opasku da bi ona sigurno željela mandat završiti trijumfalno, ali i uz upozorenje da bi neizvjesnost po pitanju budućeg sastava EK-a i njenog stava o proširenju Unije također mogli utjecati na ubrzanje procesa pregovora.

Zbog svega toga, a u trenutku kada su se Vučič i Thaci pojavili na pregovorima o mogućnosti razumjene teritorija kao rješenju, na kratko je djelovalo kao da bi se nekim čudom stvari mogle uskoro razriješiti, primjećuje Bloomberg, ali i konstatira da je taj utisak najvjerovatnije preuranjen.

U tom smislu, agencija pominje da su se i stručnjaci iz Srbije i sa Kosova samo nasmijali na upit da kažu na kojoj je tački trenutno process normalizacije te zaključuje: “O čemu god da strane pregovaraju, to nije za javnost.”

Izvor: Agencije