Mediji: MOL iznenada povukao tužbu protiv Hrvatske

Viktor Orban, Andrej Plenković, Mađarska, Hrvatska
Mađarski premijer Viktor Orban početkom prosinca je bio u službenom posjetu Zagreb (EPA)

Mađarski MOL iznenada je i bez objašnjenja povukao tužbu protiv Hrvatske podnesenu na Okružnom sudu u Washingtonu, objavio je zagrebački Večernji list u broju od srijede.

Riječ je o postupku kojim je mađarska tvrtka lani zatražila da američki sud prizna i prihvati arbitražnu odluku Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno-trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi koja je prije točno dvije godine odlučila u korist MOL-a, a protiv Hrvatske, kako prenosi Hina.

Hrvatska je tražila poništenje izmjena dioničarskog ugovora u INA-i i ugovora o plinskom poslovanju koji je s MOL-om sklopila 2009.

U zahtjevu se tvrdilo da je MOL upravljačka prava u INA-i dobio podmićivanjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera sa 10 milijuna eura.

Arbitražni sud je zaključio da Hrvatska nije dokazala kako su izmjene dioničarskog ugovora o INA-i i ugovor o plinskom poslovanju 2009. nastali kao rezultat koruptivnih aktivnosti.

MOL tražio i plaćanje troškova

Hrvatska je podnijela tužbu za poništenje arbitražne presude.

Prema dokumentima Okružnog suda u Washingtonu, MOL je tražio da SAD “potvrdi, prizna i primijeni konačnu odluku arbitražnog suda donesenu 23. prosinca 2016.” pozivajući se na newyoršku konvenciju o priznanju u izvršenju stranih arbitražnih odluka, čiji je i Hrvatska potpisnik.

Ukratko, to bi značilo da pravosuđe SAD-a tretira odluku suda u Ženevi kao da je donesena na bilo kojem od američkih sudova te da izvršenje podliježe američkim zakonima.

MOL je u prvoj verziji tužbe zatražio i da Hrvatska plati troškove koje joj je sud odredio, blizu 14,5 milijuna eura, što je ona i napravila 6. studenoga.

MOL potom djelomično prihvaća tužbu, potvrđujući da je Hrvatska platila dug, ali ne i kamate, i nastavlja s postupkom.

Američki je sud 13. studenoga lani obavijestio hrvatsku stranu tj. Ministarstvo gospodarstva da je protiv njih podnesena tužba.    

Predzadnji dokument sa suda objavljen je 18. travnja ove godine kad su Hrvatskoj produljili rok za pripremu slučaja do 28. rujna, no pet dana prije isteka roka, 24. rujna, sa suda dolazi obavijest da je “tužitelj svojevoljno povukao tužbu”, piše, uz ostalo, Večernji list ističući da nitko iz MOL-a  nije htio komentirati ni podizanje ni povlačenje tužbe. 

Podizanje tužbe mnogi su ocijenili taktičkim korakom kojim MOL želi dodatno učvrstiti poziciju dok traje arbitraža u Washingtonu koju su pokrenuli 2013.

Arbitražu pokrenula vlada Zorana Milanovića

Hrvatska je na arbitraži u Ženevi, koju je 2014. pokrenula Vlada Zorana Milanovića, kao odgovor na MOL-ovu tužbu, izgubila.

Zagrebački dnevnik navodi i kako je zanimljiva koincidencija da su 12. rujna europarlamentarci iz HDZ-a podržali mađarskog premijera Viktora Orbana u Europskom parlamentu, nakon čega je Mađarska povukla blokadu hrvatskog ulaska u OECD, a da je 24. rujna MOL odustao od tužbe protiv Hrvatske.

Hrvatski premijer u prosincu 2016. izvijestio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti domaću naftnu kompaniju INA-u otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima mađarski MOL.

Mađarski premijer Viktor Orban početkom prosinca je bio u službenom posjetu Zagrebu.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nedavno je ponovno odredilo istražni zatvor šefu MOL-a Zsoltu Hernadiju, kome je krajem listopada u odsutnosti počelo suđenje za davanje mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu, koji je zauzvrat mađarskoj naftnoj tvrtki, navodno, prepustio upravljačka prava u INA-i.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. 

Izvor: Agencije