Mediji: Moguće da su Saudijci finansirali probe pred 11. septembar

Saudijska Arabija dugo negira bilo kakvu vezu s napadima u kojima je poginulo blizu 3.000 osoba (Arhiva)

Novi dokazi u tužbi zbog 11. septembra protiv vlasti Saudijske Arabije navode kako je ambasada ove zaljevske kraljevine u Washingtonu možda finansirala probe za smrtonosne napade 2001. godine, navodi se u američkom listu.

Dokaz je predat kao dio tužbe protiv Saudijske Arabije, objavio je New York Post u subotu.

Navodi se kako je ambasada platila dvojici saudijskih državljana da lete od Phoenixa do Washingtona dvije godine prije nego su avioni udarili u Svjetski trgovinski centar, Pentagon i pali na polje u Pennsylvaniji, a sve u sklopu “probne vožnje” pred napade.

Saudijska Arabija cijelo vrijeme negira bilo kakvu umiješanost u napade 11. septembra 2001. godine, kada je poginulo približno 3.000 osoba.

Advokati žrtava, međutim, kažu kako dokazi ukazuju na “uzorak i finansijske i operativne podrške” zavjeri pred napade među saudijskim državljanima, navodi Post.

Mreža agenata

Dokazi bi mogli dodatno ojačati tvrdnje kako su uposlenici i agenti Saudijske Arabije uputili i podržavali otmičare.

Waleed Nassar, advokat za međunarodne sporove, koji predstavlja dvije saudijske dobrotvorne organizacije koje su optužene u ovom slučaju zajedno sa Saudijskom Arabijom, navodi kako je “dokaz, zajedno s većinom materijala koji je predan, pun aluzija i indicija”.

U tekstu se citiraju dokumenti američkog federalnog biroa u kojima se navodi kako su saudijski studenti Mohammed al-Qudhaeein i Hamdan al-Shalawi bili, zapravo, članovi “mreže agenata Kraljevstva u SAD-u” te kako su bili dio zavjere.

Tokom letova u novembru 1999. godine, Saudijci su prijavljeni da su pokušali ući u kabinu aviona kako bi testirali sigurnost.

Piloti su izveli vanredno spuštanje zbog incidenta i navedene osobe su ispitali agenti FBI-ja, koji su ih potom pustili.

Kako dalje navodi Post, FBI je potvrdio kako je njihove avionske karte platila Ambasada Saudijske Arabije u Washingtonu.

Bill Law, novinar koji se specijalizirao za pitanja Zaljeva, za Al Jazeeru je kazao kako su u trenutnoj fazi ove tvrdnje “samo navodi”.

Zakon za tužbe

Dodao je, govoreći o ovom slučaju, kako vjeruje da “postoje određeni pokazatelji koji nagovještavaju da možda nije bilo direktne umiješanosti saudijskih vlasti, ali su bili ljudi koji su, možda, bliski vladajućoj porodici i koji su bili u raznim odjelima administracije koji su učestvovali u nekim ‘probama’ na osnovu kojih su izvedeni užasni napadi 11. septembra”.

Priča prati usvajanje američkog zakona prošle godine, koji dozvoljava porodicama žrtava napada da tuže vlasti Saudijske Arabije.

Zakon, koji je bio blokirao tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama, dozvoljava preživjelima i porodicama žrtava da tuže strane vlade pred američkim Federalnim sudom i traže kompenzaciju ukoliko se dokaže da su te vlasti imale neke veze s napadima na američkoj teritoriji.

Petnaest od 19 muškaraca koji su izveli napade 2001. godine su bili državljani Saudijske Arabije.

Porodice žrtava godinama su lobirale kod političara za pravo da tuže Kraljevstvo pred američkim sudovima za bilo kakvu ulogu saudijskih vlasti u napadima.

Saudijska Arabija dugo negira bilo kakvu vezu s napadima u kojima je poginulo blizu 3.000 osoba i koji su označili početak američkog “rata protiv terorizma”.

Izvor: Al Jazeera