Mediji: Moguće carinske kontrole u Irskom moru

'Times' je objavio da je Theresa May pisala maloj sjevernoirskoj stranci o kojoj ovisi njena većina u Parlamentu (EPA)

U slučaju nepostizanja dogovora o Brexitu, Evropska unija želi uspostavu carinskih kontrola u Irskom moru između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije, proizlazi iz pisma britanske premijerke Therese May koje je vidio londonski Times.

Prema Timesu, May je to napisala maloj sjevernoirskoj stranci o kojoj ovisi njena većina u Parlamentu, navodeći da EU još ustrajava na rezervnom rješenju koje bi osiguralo da se u toj britanskoj pokrajini primjenjuju isti propisi kao u Irskoj i tako izbjegne čvrsta granica.

U pismu je May napisala da nikad ne bi pristala na to da odvajanje Sjeverne Irske od Velike Britanije stupi na snagu.

Pismo kao razlog za ‘zvona uzbune’

Times navodi da je sjevernoirska Demokratska unionistička stranka to protumačila kao saglasnost britanske premijerke da se ta odredba ukjluči u pravno obavezujući sporazum.

Arlene Foster, šefica DUP-a, kazala je da je pismo May razlog za “zvona uzbune za one koji cijene integritet naše dragocijene unije i za one koji žele Brexit za čitavo Ujedinjeno Kraljevstvo”.

Sjevernoirski DUP odgovorio je pismom May, poručivši da neće podržati nijedno rješenje kojim Sjeverna Irska ostaje odvojena od ostatka Ujedinenog Kraljevstva.

London i Brisel slažu se da poslije Brexita ne trebaju postojati carinski punktovi ili barijere koje bi otežavale poslovanje i život građana s obje strane granice i potkopali mirovni proces u Sjevernoj Irskoj, do kojeg se teško stiglo.

Ali, nema saglasnosti o tome kako da se to garantira.

Datum konačnog razlaza 29. marta

Brisel je predložio da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji s EU-om.

No, DUP ne prihvata taj pristup, jer to znači uspostavljanje carinskih i drugih kontrolnih punktova između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Velika Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta iduće godine, ali zastoj po pitanju granice sprečava London i Brisel da postignu sporazum o uvjetima razlaza i glatkoj tranziciji kao novom odnosu.

Izvor: Agencije