Mediji: Mladi američki Jevreji upoznaju i brane Palestince

Nablus, Zapadna obala, Vojnici, Punkt
Dio jevrejske omladine iz SAD-a učestvuje u protestnim aktivnostima protiv onoga što nazivaju 'marginalizacijom i brisanjem palestinskog narativa' (Al Jazeera)

Lornet Turnbull u svom tekstu objavljenom u američkom časopisu YES! piše da pojedini mladi Jevreji iz Amerike koriste putovanja u Izrael da skrenu pažnju na okupaciju, politiku ugnjetavanja i usvajanje rješenja s dvije države.

Također je skrenula pažnju na sklonost tih mladih Jevreja da brane Palestince.

Aktivistica Sarah Brammer-Shlay (27), koja je pohađala jevrejske vjerske škole, pridružila se brojnim ženama koje su čitale molitve pred Zapadnim zidom prilikom svoje prve posjete Izraelu prije deset godina, piše Turnbull u svom tekstu.

Dalje kaže da je cijelo djetinjstvo Brammer-Shlay, kroz hebrejsku školu, jevrejsku organizaciju mladih i priče roditelja, bilo priprema za izlet u Izrael.

Obrazovanje o Izraelu koje nedostaje

Međutim, kaže da nije znala mnogo o Palestincima koji žive tamo i njihovoj višedesetljetnoj borbi pod izraelskom vlašću.

Dodaje da je “Birthright Israel”, najveći svjetski obrazovni turistički program za mlade Jevreje iz dijaspore, organizirao i platio ovo putovanje.

Autorica kaže da taj program ima cilj ojačati jevrejski identitet te omladine kroz uspostavljanje i jačanje njihovih veza s Izraelom.

Dodaje da je Brammer-Shlay, nakon deset dana koje je provela u posjeti toj zemlji, dobila želju da sazna više.

Tako je nešto više od godinu kasnije, tokom jednog semestra u Jerusalemu, posjetila Zapadnu obalu i počela otkrivati koliko toga u njenom obrazovanju o Izraelu nedostaje.

Brammer-Shlay je sada aktivistica u rastućem pokretu mladih američkih Jevreja koji rade na tome da se Jevrejima koji se spremaju za posjetu Svetoj zemlji osigura da prođu kroz autentično iskustvo.

Ta omladina učestvuje u protestnim aktivnostima protiv onoga što nazivaju “marginalizacijom i brisanjem palestinskog narativa”.

Autorica dodaje da je Madison N. Emas, doktorantica na Univerzitetu Floride, istakla da “Birthright” ne traga za političkim odgovorima nego pruža priliku za putovanje.

Izraelska vojska u palestinskim domovima

Emas ističe da je prvi put posjetila Izrael u okviru vjerskog izleta u srednjoj školi.

Međutim, prilikom putovanja s organizacijom “Birthright” 2015. dobila je priliku upoznati Arape koji žive u Izraelu i saznati nešto više o njihovom iskustvu.

“Nisam ni znala koliko toga ne znam o drugoj strani, o tome da su Arapi izloženi stalnom zaustavljanju i da im vojska sasvim jednostavno može ući u domove. Nikad prije nisam razmišljala o tome”, izjavila je Emas.

Prošle godine učesnici programa koje organizira “Birthright” počeli su prenositi svoje inicijative uživo na društvenim mrežama, zbog osjećaja da program zastupa samo jednu perspektivu.

Autorica teksta navodi da je američka Jevrejka Danielle Raskin bila među prvima.

Raskin se, također, pridružila organizaciji IfNotNow, progresivnoj i antiokupacijskoj grupi formiranoj 2014, kako bi organizirali demonstracije protiv izraelskog bombardiranja Gaze.

Osim toga, ta organizacija ima cilj promijeniti stav mladih Jevreja u Americi kojim se izražava podrška okupaciji.

Šutnja vodiča bila nepodnošljiva

Autorica u tekstu citira riječi Raskin, koja se prisjetila neugodne šutnje na putu prema sjeveru dok su se vozili uz barijere razdvajanja između okupiranih teritorija i Izraela.

Raskin kaže da vodič nije govorio ništa i da je šutnja bila nepodnošljiva.

Zbog toga je morala otvoriti aplikaciju na karti kako bi se uvjerila gdje se tačno nalaze.

Autorica u tekstu navodi da Brammer-Shlay također radi s IfNotNowom na nizu akcija i da je izjavila: “Još smatram da je moja dužnost braniti jevrejski narod, ali također osjećam da je moja dužnost promovirati pravdu i slobodu u svijetu.”

Izvor: Al Jazeera