Mediji: Merkel i Macron pripremaju sporazum Kosova i Srbije

Macron i Merkel pozvali su u Berlin balkanske lidere, ali su samo Srbija i Kosovo pozvani da pošalju i predsjednike i premijere (EPA)

Dokument u čijim će okvirima biti postignut sporazum Kosova i Srbije bit će predložen na sastanku u Berlinu 29. travnja koji su sazvali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron, javljaju kosovski mediji.

Na sastanak u Berlinu pozvani su lideri Zapadnog Balkana, ali su samo Srbija i Kosovo pozvani da pošalju i predsjednike i premijere.

“Sporazum neće obuhvatiti podjelu, ali neće biti ni najbolji za Kosovo. Ima mnogo mogućnosti da će Srbiji dozvoliti suverenitet u dijelovima teritorija Kosova”, naveo je portal GazetaExpress.

U odgovoru portalu, njemačka Vlada je potvrdila da je “cilj Merkel i Macrona stabilnost Zapadnog Balkana, posebno Kosova i Srbije”.

“Stabilnost i pozitivna kretanja u regiji su od velikog značaja za kancelarku [Merkel] i predsjednika [Macrona]. Oni streme da s pozvanima razgovaraju o posebnim izazovima s kojima se suočava regija, posebno o odnosima Kosova i Srbije”, navodi se u odgovoru službenog Berlina.

Bez saglasnosti u Prištini

Kosovski mediji javljaju da čelni ljudi Kosova, predsjednik Hashim Thaci i premijer Ramush Haradinaj, odlaze u Berlin bez usuglašenih stavova.

Iz Haradinajevog kabineta je potvrđeno da vladajući i opozicija Kosova trebaju usuglasiti stavove pred sastanak.

“Pošto sada imamo punu pažnju kancelarke Merkel u dijalogu, u kojem je ona i domaćin sastanka 29. travnja, krajnje je vrijeme da čelnici institucija, državna delegacija i kosovska opozicija usuglase jedinstven stav pred putovanje u Berlin. Samo će tako Kosovo biti jače u odnosu na Srbiju i ozbiljnije pred međunarodnim izazovima”, navedeno je.

Haradinaj: Nema govora o granicama

Oglasio se i Haradinaj, ocijenivši da su šefica europske diplomacije Federica Mogherini i europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn “izgubili godinu dana zbog izjava o korekciji granica na Balkanu”.

Po njemu, sporazum je do sada najverojatnije mogao biti postignut da se o tome nije govorilo.

Hahn je ovih dana za The Washington Post ponovio kako se ne isključuje mogućnost razgovora o promjeni granica ako se s tim usuglase obje strane, što je Haradinaj ocijenio kao nastavak grešaka koje čini EU.

“Izjava ostavlja otvorenu mogućnost razgovora o teritorijama i granici i ona je nastavak pogrešne politike ovih Europljana koji na sreću odlaze”, kazao je Haradinaj.

Izvor: Agencije