Mediji: May traži tromjesečnu odgodu Brexita, Europska komisija protiv

Emmanuel Macron
Francuska je spremna uložiti veto na zahtjev Britanije za odlaganje Brexita ako London ne ponudi ništa kao alternativu ili se time ugrožavaju institucije EU-a (EPA)

Britanska premijerka Theresa May zatražila je u pismu Europskom vijeću tromjesečnu odgodu Brexita, no Europska komisija se protivi produljenju britanskog članstva u Europskoj uniji do 30. lipnja, javlja u srijedu agencija Reuters.

“Kao premijerka, nisam spremna odgađati Brexit dulje od 30. lipnja. Stoga sam jutros pisala predsjedniku Vijeća Donaldu Tusku, izvijestivši ga da Ujedinjena Kraljevina traži produljenje članka 50 do 30. lipnja”, kazala je May u parlamentu, prenosi Hina.

Dodala je da planira od parlamenta zatražiti da glasa po treći put o sporazumu o razdruženju kojeg je postigla s Bruxellesom.

S druge strane, Komisija objašnjava da se čelnici EU-a koji se na summitu u četvrtak sastaju s May suočavaju s “dvojnim” izborom – kratkom odgodom Brexita od 29. ožujka do 23. svibnja, ili dugom odgodom najmanje do kraja ove godine, a Britanija bi imala obvezu održati 23. svibnja izbore za Europski parlament.

Juncker: Vjerojatno bez odluke ove sedmice

“Bilo koje produljenje koje bi se ponudilo Ujedinjenoj Kraljevini trajalo bi ili do 23. svibnja ili znatno dulje, s obvezom održavanja europskih izbora. To je jedini način da se zaštiti funkcioniranje europskih institucija i njihova sposobnost donošenja odluka”, stoji u bilješci o Brexitu, koju je na uvid dobio Reuters.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je ranije u srijedu kako odluka o odgađanju Brexita najvjerojatnije neće biti donesena ovog tjedna na summitu EU-a i da bi se lideri Unije mogli idućeg tjedna ponovno sastati.

“Moj je dojam da ovog tjedna na Europskom vijeću (u četvrtak) neće biti donesena odluka, ali da ćemo se vjerojatno morati ponovno sastati idućeg tjedna”, rekao je Juncker za njemački radio Deutschlandfunk, prenosi AP.

Juncker je, također, poručio da neće biti novih pregovora ili dodatnih jamstava, navodi agencija Reuters.

Mediji: May će tražiti kratko odlaganje

BBC i Sky News ranije u srijedu su prenijeli da će May u pismu EU-u zatražiti kraću odgodu, prenosi Hina.

Francuska je spremna uložiti veto na zahtjev Velike Britanije za odgađanje Brexita u slučaju da London ne ponudi ništa kao alternativu ili da su time ugrožavaju institucije EU-a, priopćeno je iz ureda predsjednika Emmanuela Macrona.

Pomoćnik francuskog predsjednika rekao je da bilo koji mogući zahtev Britanije za produženje perioda izlaska neće biti automatski prihvaćen.

“To je moguć scenarij, ako se ne ispune uvjeti za odgađanje Brexita“, rekao je francuski dužnosnik na pitanje o mogućem vetu Pariza.

On je dodao da eventualno odgađanje Brexita moraju podržati sve članice Unije, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Macronov savjetnik je dodao da će Francuska razmatrati zahtjev Britanije za odgađanje Brexita prema dva kriterija – postoji li kredibilan britanski plan ili strategija koja može dobiti podršku većine u Westminsteru i kakve će to posljedice imati po funkcioniranje institucija EU-a.

Merkel: Borba za uređeni Brexit

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako će se boriti za uređeni proces izlaska Velike Britanije iz EU-a do posljednjeg trenutka i dodala da njezina pozicija ovisi o tome što će britanska premijerka Theresa May reći na summitu lidera EU-a u četvrtak.

Prema njezinim riječima, aktualni događaji su u “stanju kretanja”, a lideri Europske unije pokušat će reagirati na sve što Velika Britanija predloži, prenosi BBC.

Istovremeno, Merkel je odbila izjasniti se hoće li podržati produženje roka Velikoj Britaniji za izlazak iz EU-a.

“Nije nam ostalo mnogo vremena. Moram reći da nisam u poziciji spekulirati o tome šta ću činiti u četvrtak jer to ovisi o tome što će nam Theresa May reći”, kazala je Merkel.

Glavni pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier upozorio je da bi odgađanje datuma Brexita imalo političku i ekonomsku cijenu i svaki zahtjev Londona u tom smislu bi trebao biti opravdan dobrim razlozima.

“Odađanje znači produžetak neizvjesnosti, to ima političku i ekonomsku cijenu”, rekao je on novinarima nakon sastanka predstavnika zemalja EU-a, deset dana uoči datuma predviđenog za izlazak Velike Britanije iz EU-a, 29. ožujka.

Barnier: Nema novih pregovora

Razlog i cilj tog odgađanja uvjetuje koliko će ono trajati i potreban je da bi ga prihvatilo ostalih 27 zemalja EU-a, koje ga moraju prihvatiti jednoglasno, dodao je on.

Barnier je ponovio da EU isključuje ponovo pregovaranje o sadržaju dogovora postignutog tijekom godinu i pol pregovaranja s Theresom May.

Britanski parlament je 14. ožujka usvojio prijedlog Vlade premijerke Therese May o ponovnom glasovanju o sporazumu o Brexitu i prolongiranju Brexita do 30. lipnja.

Očekuje se da će premijerka May zatražiti od dužnosnika Europske unije da odobre odgađanje Brexita do 30. lipnja.

Ako EU pristane na odgađanje, Velika Britanija neće napustiti blok 29. ožujka.

Izvor: Agencije