Mediji: May će zatražiti odgodu Brexita do kraja juna

May će pisati predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku i zatražiti odgodu Brexita (EPA)

Britanska premijerka Theresa May u utorak će u pismu Evropskoj uniji zatražiti produženje Brexita do kraja juna, s mogućnošću produženja odgode do dvije godine, objavila je na Twitteru politička urednica BBC-ja.

Do predviđenog izlaska Velike Britanije iz EU-a ostalo je tek deset dana, ali premijerkin glasnogovornik ranije je rekao da će May pisati predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku i u utorak ili srijedu zatražiti odgodu Brexita, prenosi Hina.

Međutim, urednica na BBC-ju Laura Kuenssberg, nakon sastanka britanske vlade u utorak, na Twitteru je napisala: “Izvori u vladi tvrde da premijerka danas piše pismo EU-u, u kojem će zatražiti produženje – frustrirajuće je da će kao krajnji datum zatražiti 30. juni, s odredbom o mogućnosti produženja do dvije godine.”

‘Sastanak bez sloge’

U tvitu je dodala da, “prema jednom izvoru, na sastanku nije bilo sloge, a drugi izvor bijesan je jer se čini da premijerka ponovo izbjegava donijeti stvarnu odluku o opciji koju ona želi nego umjesto toga traži kratku odgodu kako bi se pronašao način da se njenom sporazumu pruži nova šansa”.

Dvadeset i sedam članica EU-a navodno je spremno dopustiti Velikoj Britaniji na samitu u Briselu sljedeće sedmice kraće produženje roka u trajanju nekoliko sedmica ako prije toga bude usvojen premijerkin sporazum s Briselom.

Taj sporazum britanski parlament odbacio je 15. januara te potom prošlog utorka.

Izvor: Agencije