Oglasi

Mediji: Matematički modeli širenja virusa nisu naučno prihvaćeni

Takvim modelima predviđanja epidemije daje se velik publicitet, uvažavaju ih političari, ali nisu naučno prihvaćeni.
Korona virusNeki stručnjaci upozoravaju da kada se pogleda broj novih slučajeva, vidljivo je da virus i dalje cirkulira ItalijomEPA - Ilustracija

U posljednjih 50 godina nikad nije proizveden toliki broj matematičkih modela za predviđanje širenja zaraze kao sada, u vrijeme pandemije novog korona virusa, odnosno bolesti COVID-19.

Među najrespektabilnijim su uzimane prognoze londonskog Imperijalnog koledža, prenosi Tanjug, pozivajući se na talijanski dnevni list Sanita, namijenjen medicinskom osoblju.

Riječ je o je timu matematičara, fizičara, ekonomista i analitičara iz raznih područja, na čelu s prof. Neilom Fergusonom. 

Njihove su prognoze, navodi se, uvijek bile najdetaljnije i najcitiranije, ali su imale i najviše utjecaja na one koji donose odluke, političare u cijelom svijetu, te su utjecale na mjere koje su vlasti poduzimale tijekom pandemije korona virusa.

Srećom, piše list, najveći broj prognoza bio je pogrešan.

Primiti k znanju, ne donositi mjere

Primjerice, model koji je Imperijalni koledž napravio za Italiju predvidio je pola milijuna mrtvih ne poduzme li Vlada nikakve mjere zaštite i gotovo 300.000 mrtvih uz zaštite i karantenu, koju je Italija uvela na cijelom teritoriju, te 30.000 umrlih tjedno u odjelima za intenzivnu njegu.

Te se prognoze nisu ostvarile, a broj žrtava otprilike je desetina predviđenog.

I prognoze Imperijalnog koledža za razvoj epidemije COVID-a 19 u Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama bile su pogrešne.

Matematičkim modelima predviđanja epidemije daje se velik publicitet, uvažavaju ih oni koji donose odluke, ali ipak nisu prihvaćeni ni objavljeni ni u jednom ozbiljnom naučnom časopisu.

Jedna od karakteristika pandemije COVID-a 19 jest da je virus nov te da je bilo i još ima mnogo nepoznanica, pa je za pravljenje prognoza s toliko nepoznanica trebalo mnogo hrabrosti.

Prema pisanju lista Sanita, takve rezultate treba primati k znanju, ali ne i donositi strateške mjere na temelju njih.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.