Oglasi

Mediji: Ljotićevi posmrtni ostaci mogli bi biti vraćeni u Srbiju

Grob vođe četničke organizacije Zbor nalazi se neobilježen na području Slovenije i za njega zna manji broj ljudi.
Dimitrije Ljotić bio je srbijanski političar i blizak saradnik njemačkih nacista u Drugom svjetskom ratuWikipedia

Eventualna ekshumacija posmrtnih ostataka ustaških vođa Ante Pavelića i Maksa Luburića u Španjolskoj, mogla bi dovesti do toga da se Srbiji vrate posmrtni ostaci Dimitrija Ljotića, vođe četničke organizacije "Zbor" koja je tokom Drugog svjetskog rata služila fašističkim okupatorima, pišu Večernje novosti.

Prema izvorima tog beogradskog dnevnika, Ljotićev grob nalazi se neobilježen na području Slovenije i za njega zna manji broj ljudi.

Kako objašnjavaju Novosti, najave iz Madrida da bi, u kontekstu obračunavanja s Francovim fašističkim naslijeđem, Španjolska mogla zatražiti ekshumacije i preseljenje u Hrvatsku posmrtnih ostataka Pavelića i Luburića, kako njihovi grobovi ne bi služili kao mjesta hodočašća ustaškim sljedbenicima, otvorili su pitanje bi li i druge članice Europske unije mogle postupiti isto.

"Ukoliko serija ekshumacija počne, špekuliše se da bi u Srbiji mogli da završe posmrtni ostaci Dimitrija Ljotića, sahranjenog na tajnoj lokaciji u Sloveniji", navode Novosti.

Poginuo u Sloveniji

Prepričavajući sudbinu tog srbijanskog političara, četničkog vođe i suradnika fašista, podsjećaju kako je poslije rata pobjegao u Sloveniju i tamo pokušavao organizirati borbu protiv partizana, ali je poginuo krajem travnja 1945. godine kod Ajdovščine.

Njegovo tijelo je prebačeno u Goricu, gdje je obavljena sahrana u praznoj kripti nekog mađarskog grofa, navode Novosti

Spomenik Ljotiću nalazi se na groblju u Gorici, gradu u sjevernoj Italii, ali njegovi posmrtni ostaci, kako su utvrdili slovenski povjesničari, ne nalaze se tamo.

Prema jednoj verziji, grob je prekopan 1947. godine, a tijelo su Ljotićevci odvezli u nepoznatom pravcu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.