Mediji: Kineske vlasti šalju Ujgure u tvornice uprkos korona virusu

U ovom dijelu Kine je do 27. februara bilo 76 infekcija koje su dovele do dva smrtna ishoda (EPA)

Vlasti u Ujgurskoj autonomnoj regiji Xinjiang (XUAR) šalju stotine etničkih Ujgura u druge dijelove Kine kako bi radili u fabrikama pogođenim novim korona virusom (COVID-19), izazivajući kritike posmatrača koji kažu da taj potez kazuje: „Životi Ujgura su nebitni“, prenosi Radio Free Asia.

Virus COVID-19 doveo je do ozbiljnog zastoja u kineskoj manufakturi, jer vlasti uvode karantene širom zemlje i ograničavaju putovanja kako bi usporile širenje virusa koji je zarazio najmanje 80.000 ljudi i zasad pokosio više od 2.700 osoba u Kini.

Dok mjere koje je Peking poduzeo za borbu protiv virusa postaju sve strožje, posljednjih dana zvanični mediji ukazuju da Vlada Xinjianga prisiljava Ujgure da se presele u fabrike u provincijama Hunan, Jiangsu, Jiangxi i Zhejiang kako bi postigli planiranu proizvodnju, uprkos riziku za potencijalnom infekcijom.

Nedavni izvještaji zvaničnih medija Xinjiang Daily i Chinanews.com kazali su da je od 22. do 23. februara „400 mladih prebačeno u provincije Hunan, Zhejiang i Jiangxi“.

Pored toga, Chinanews.com je izvijestio da je 26. februara 135 radnika poletjelo s aerodroma Aksu u regiju Jiangsu u gradu Vui kako bi učestvovalo u „ljetnom radu“, ne navodeći detalje.

U drugom izvještaju sa zvanične stranice Tianshan.net navedeno je da su u četvrtak u podne sletjela 242 radnika iz sjedišta prefekture Kashgar (Kashi), kao i iz Poskam (Zepu), Kargilik (Yecheng) i Yengisar (Yingjisha) avionom kompanije China Southern Airlines B787.

Prema izvještaju, većina radnika rođena je nakon 1990. godine i poslata je u Changsha da radi za kompaniju Lansi Technology Co.

U odvojenom izvještaju, Tianshan.net je naveo da su vlasti u Hotanu 25. februara prisilile više od 30.000 radnika da se vrate na svoja radna mjesta u 299 firmi, uprkos stalnoj karanteni.

Kockanje ujgurskim životima

Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog ujgurskog kongresa sa sjedištem u Minhenu, rekao je za RFA da je „šokantno“ to što vlada Xinjianga prisiljava stotine ujgurskih radnika da putuju u druge dijelove Kine na posao u fabrike „u vrijeme kada su [Peking] postavili karantin milionima ljudi, a kompanije obustavile proizvodnju iz straha od infekcije korona virusom“.

„Jasno je da kineska Vlada nanosi štetu Ujgurima, jer ujgurski životi su nebitni za Kinu“, rekao je.

„Ne postoji garancija da će se ovi Ujguri vratiti kući živi. Kina mora prestati da prisiljava Ujgure da odlaze na rad širom Kine kao jeftina radna snaga izlažući se korona virusa.“

Memet Imin, ujgurski medicinski istraživač sa sjedištem u New York, rekao je da Ujguri predstavljaju idealnu radnu snagu za kompanije u drugim dijelovima Kine koje se bore da ispune svoje proizvodne kvote usred epidemije.

„Kina šalje Ujgure jer nemaju načina da se suprotstave vlastima, mogu biti prisiljeni da rade kao jeftina radna snaga, a kompanije koje ih zapošljavaju neće odgovarati čak i ako se razbole ili umru zbog korona virusa,“ rekao je Imin.

„Budući da je situacija s kojom se suočavaju Ujguri vrlo nesigurna, kineska vlada je u stanju da prilično lako opravda smrt [nekog od ovih radnika] njihovim roditeljima.“

Pod prijetnjom

Nedavno izvještavanje RFA pokazalo je da su mnogi stanovnici XAUR-a ostali bez adekvatne hrane i zaliha usred karantena koji su sproveli lokalni zvaničnici kako bi zaustavili širenje COVID-19 u regionu, u kojem je do 27. februara bilo 76 infekcija koje su dovele do dva smrtna ishoda.

U nekim oblastima XAUR-a, kao što su grad Atush (kineski, Atushi) u autonomnoj prefekturi Kizilsu Kirghizu (Kezileisu Keerkezi), stanovnici za koje se ustanovi da su napustili svoje domove bez dozvole tokom karantene, suočeni su s prijetnjom od 15-odnevnog pritvora u mreži kampova za preodgoj, za koje se vjeruje da je od 1. augusta 2017. kroz njih prošlo čak 1,8 miliona Ujgura i drugih muslimanskih manjina optuženih da imaju „snažne vjerske stavove“ i „politički nekorektne“ ideje.

Izvještavanje RFA i drugih medijskih kuća ukazuje da su u kampove zatvoreni protiv svoje volje, a zatim podvrgnuti političkoj indoktrinaciji, uz grubo postupanje nadzornika, lošu ishranu i nehigijenske uslove, kao i život u prenaseljenim objektima na koje su stručnjaci upozoravali u posljednje vrijeme jer mogu dovesti do epidemije.

Zbog nedostatka transparentnosti dio zvaničnika okrivljen je za širenje korona virusa u gradu Wuhan, u kineskoj provinciji Hubei, što je primoralo vlasti da u januaru zatvore grad.

Izvor: Agencije