Mediji: Kina drži manjine u ‘virtuelnom kavezu’

Istraživanje New York Timesa oslanja se na dokumentaciju vlade i kompanija, kao i na intervjue s upućenim osobama iz branše (Reuters)

Američki list The New York Times otkriva u svom izvještaju kako je ujgurska manjina u pokrajini Xinjiang u zapadnoj Kini pod strogim elektroničkim nadzorom.

NYT opisuje ono sa čime se tamošnji muslimani suočavaju kao “virtuelni kavez” koji nadopunjuje program indoktrinacijskih kampova u Xinjiangu, u kojima vlasti drže više od milion Ujgura i drugih muslimana u pokušaju da ih pretvore u sekularne građane koji više nikada neće proturječiti vladajućoj Komunističkoj partiji.  

Ovaj program pomaže vlastima u prepoznavanju osoba koje treba poslati u kampove za političku indoktrinaciju ili trebaju biti podvrgnuti istrazi, a zatim se stavljaju pod nadzor nakon puštanja na slobodu.  

Diskriminirajući nadzor

Istraživanje New York Timesa, koje se oslanja na dokumentaciju vlade i kompanija, kao i na intervjue s upućenim osobama iz branše, otkriva da je Kina zaista uvezala pokrajinu Xinjiang mrežom odvojenih nadzornih kamera, koristeći vojsku osoblja kako bi prisilila etničke manjine da prođu kroz program praćenja i prikupljanja informacija, dok istovremeno ignorira Han Kineze koji su većina u državi i čine 36 posto stanovnika ove pokrajine.

NYT u svojoj istrazi kreće od prezentacije koju je dopisnik Timesa pogledao na sajmu industrije, održanom u gradu Wuzhen u pokrajini Tongxiang na istoku Kine, s ciljem da se posjetitelji upoznaju s naprednom tehnologijom nadzora koja se koristi za praćenje kretanja etničkih manjina.   

List navodi da je stručnjakinja za tehnologiju prezentirala način na koji funkcionira nadzorni sistem na velikom ekranu. Jednim klikom miša, objasnila je, policija može pratiti snimak uživo s bilo koje kamere i nadzirati bilo koga ko prolazi kroz jednu od hiljadu kontrolnih tačaka u gradu.

Na ekranu veličine zida, pojavile su se šarene ikone koje su označavale policijske stanice, kontrolne tačke i mjesta nedavnih sigurnosnih incidenata u gradu Kashgar.

Ništa ne izmiče kontroli

Tokom prezentacije, stručnjakinja je pokazala kako sistem može pronaći fotografije, kućnu adresu i identifikacijski broj osobe zaustavljene na kontrolnoj tački na autoputu.

Sistem zatim proučava milijarde zapisa i pokazuje pojedinosti vezane za obrazovanje te osobe, porodične veze, veze s ranijim slučajem i nedavnu posjetu hotelu ili internet kafiću.

Simulacija, predstavljena na sajmu industrije u Kini, ponudila je rijedak pogled na sistem nadzora koji se sada nalazi u gotovo u svakom kutku problematične regije Xinjiang.  

Sistem nadzora koristi aplikaciju koja policijskim službenicima omogućuje da pritvore osobe pod sumnjom da su prestali koristiti pametne telefone, da su prestali koristiti glavna vrata prilikom ulaska ili izlaska iz kuće, ili da su tuđe automobile napunili gorivom.    

Također, policija tu aplikaciju koristi na kontrolnim punktovima koji služe kao virtualne “ograde” u Xinjiangu. Ako je neko označen kao potencijalna prijetnja, sistem se može podesiti tako da se aktivira alarm svaki put kada ta osoba napušta kvart ili ulazi u neko javno mjesto, kako navodi organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch.  

Eksperiment vrijedan milijarde dolara

Američki list dodaje da kineski čelnici svake godine ulažu milijarde dolara u razvoj sistema nadzora nad stanovnicima Xinjianga, što ovu pokrajinu čini “inkubatorom” za sve nametljivije policijske sisteme koji bi se mogli proširiti širom zemlje i izvan nje. 

Pomoćnici američkog predsjednika Donalda Trumpa prate ovakav razvoj u sklopu nastojanja Washingtona da poduzme ozbiljnije mjere protiv kineskih kompanija u okviru eskalacije trgovinskog rata između dvije zemlje.   

Osim zabrinutosti oko tržišnih barijera, krađe i nacionalne sigurnosti, oni tvrde da Kina koristi tehnologiju za jačanje svog “autoritarnog” režima u zemlji i inostranstvu, te naglašavaju da SAD to mora zaustaviti.

Nadzorni sistem koji se koristi u gradu Kashgaru, a koji je razvila i prodaje ga državna kompanija China Electronics Technology koja se bavi odbrambenom industrijom, smatra se najnaprednijom na novom cvjetajućem tržištu tehnologije koje Peking može iskoristiti za praćenje i zatvaranje miliona Ujgura i drugih muslimanskih etničkih skupina u Xinjiangu, navodi NYT.   

Upotreba vojnih ideja na civilima

List citira riječi Wanga Pengde, inženjera kompanije China Electronics Technology, koji je u službenom blogu napisao da je platforma osmišljena kako bi se “ideje vojnih cyber sistema primijenile na civilnu javnu sigurnost”. “Gledajući unatrag, ta ideja je bila dosta ispred svog vremena”, dodao je.   

Ovaj sistem praćenja koristi mreže informatora u stambenim naseljima, prati pojedince i analizira njihovo ponašanje, pokušava predvidjeti potencijalne zločine, demonstracije ili nasilje, a zatim preporučuje koje sigurnosne snage trebaju biti raspoređene u određenom području.  

Administracija predsjednika Trumpa razmatra mogućnost uvrštavanja kompanije Hikvision za proizvodnju nadzornih kamera na crnu listu, a radi se o kompaniji uključenoj u dešavanja i napore koji se provode u Xinjiangu, kao i o uvođenju zabrane istoj za kupovinu američke tehnologije.  

Hikvision je glavni proizvođač opreme za video nadzor, koji ima kupce širom svijeta i širom Xinjianga. Kamere ove firme instalirane su u džamijama i logorima Xinjianga. Kompanija China Electronics Technology posjeduje oko 42 posto dionica Hikvisiona preko svojih podružnica.

Izvor: Agencije