Mediji: Kako Sjeverna Koreja zaobilazi sankcije?

Druge države prate šta Sjeverna Koreja radi i imitiraju njeno ponašanje, navodi se u izvještaju Recorded Futurea (EPA)

Jedan od najzatvorenijih i najmisterioznijih režima na svijetu, onaj u Sjevernoj Koreji, uveliko je proširio i unaprijedio načine na koje koristi internet kako bi izbjegao taktiku “maksimalnog pritiska”, kojoj ga, čini se, bez većih uspjeha, izlažu američka administracija i njeni saveznici, a svodi se na ekonomske sankcije.

Kako bi upravo njih prebrodila i zaobišla, Sjeverna Koreja pod vodstvom Kim Jong-una okrenula se novim oblicima kibernetičkog kriminala kako bi finansirala napore svojih vlasti, objavio je New York Times u članku koji potpisuje David E. Sanger, novinar koji se specijalizirao za nacionalnu sigurnost i dobitnik Pulitzerove nagrade, prenio je zagrebački Jutarnji list.

Sanger se u članku poziva na zaključke najnovijeg istraživanja koje je proveo Recorded Future, američka grupacija poznata po istraživanju digitalnih oružja kojima se koriste države širom svijeta.

Istraživanje je objavljeno pod naslovom “Kako je Sjeverna Koreja revolucionarizirala internet kao alat odmetnutih režima”, a zaključci do kojih se došlo vrlo su zanimljivi.

Ažuriranje

Prema pisanju NYT-a, istraživanje je pokazalo da je od 2017, kad je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će se Sjeverna Koreja suočiti s dosad neviđenom “vatrom i bijesom”, upotreba interneta u Sjevernoj Koreji porasla je za gotovo 300 posto, a taj porast imao je jednu jedinu svrhu: zaobići finansijski pritisak i zapadnjačke sankcije.

Također, pokazuje da su Sjevernokorejci svoj nekadašnji “izlaz”, onaj preko Kine, zamijenili novim – preko veze u Rusiji.

U te tri godine, tvrdi autori istraživanja, Pjongjang je poboljšao sposobnosti na području krađe i rudarenja kriptovaluta, skrivanja otisaka pri ishođenju tehnologije koja mu je potrebna za razvoj nuklearnog i oružanog programa te kibernetičkih operacija kojima internet koristi kao sredstvo svakodnevne kontrole.

“To govori da je naš koncept kako kontrolirati sjevernokorejski finansijski angažman zapeo u prošlosti. Sjeverna Koreja uspjela je uspostaviti lako primjenjiv model kojim može uklanjati veliku količinu novca širom svijeta, i to na način koji naše sankcije ne dotiču”, objasnila je za NYT voditeljica istraživanja Priscilla Moriuchi, koja je do 2017. radila kao analitičarka u Agenciji za nacionalnu sigurnost, a čiji su fokus upravo Sjeverna Koreja te još jedan američki protivnik, Iran.

S obzirom na sve što je utvrdilo istraživanje, Moriuchi je uvjerena da aktuelni sistem sankcija koji je na snazi treba radikalno ažurirati.

Iran počeo ‘kopirati’ Pjongjang

Nalazi istraživanja objašnjavaju neke stvari koje su dugo zbunjivale posmatrače.

Naprimjer, kako je moguće da je sjevernokorejska ekonomija preživjela, pa čak i zabilježila rast u pojedinim sektorima, ako su Sjedinjene Američke Države i saveznici zaista ostvarili uspjeh kojim su se hvalili – ugušili sjevernokorejsku opskrbu naftom i njihovu sposobnost krivotvorenja američke valute?

Isto tako, uočen je još jedan trend – druge države prate šta Sjeverna Koreja radi i imitiraju njeno ponašanje.

“Iran je počeo koristiti kriptovalute kao metodu kojom sebi olakšava međunarodne transakcije i zaobilazi američku finansijsku kontrolu”, navodi se u dokumentu.

Nakon odlaska iz Agencije za nacionalnu sigurnost Moriuchi je posljednje dvije godine pratila način na koji je sjevernokorejska elita upotrebljavala internet.

Još 2017. bila je upoznata sa sadržajem pretraživanja interneta.

Većina pripadnika elite pretraživala je sadržaj koji je bio vezan uz slobodno vrijeme i razonodu.

Naravno, obični građani bili su vrlo ograničeni s tim u vezi, ali vrhuška i članovi njihovih porodica skidali su filmove, kupovali i pretraživali internet, i to najčešće noću ili tokom vikenda.

‘Zaobilaženja kontrole sadržaja’

No, taj obrazac, uočeno je, promijenio se s vremenom.

Internet se počeo koristiti i tokom radnih sati, što znači, navodi se u istraživanju, da je sjevernokorejski režim počeo upotrebljavati internet na isti način kao i Zapad, za obavljanje dnevnih vladinih i privatnih poslova.

Sjeverna Koreja, navodi se, razvila je vlastitu verziju virtualne privatne mreže i tehnike za sigurno korištenje interneta kako bi, kao i na Zapadu, osigurala svoje transakcije.

Istovremeno, njihovi napori u šifriranju podataka i skrivanju aktivnosti postali su sofisticiraniji.

U te svrhe – eksploatacije podataka kojima mogu poboljšati razvoj svojih oružanih programa – koriste mrežu studenata lociranih većinom u Kini i Indiji.

Također, prema istraživanju, napori da skriju promet korišteni su za krađu podataka iz mreža neočekivanih meta, ili kao “sredstvo zaobilaženja kontrole sadržaja, koju je nametnula vlada”.

New York Times također se prisjeća nekoliko slučajeva u kojima su pokazali kibernetičku dovitljivost i sposobnosti.

‘Država  kao kriminalno udruženje’

U novembru 2014. izveli su kibernetički napad na Sony Pictures Entertainment ne bi li onemogućili Najluđi intervju, komediju o dvojici smušenih novinara koje je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) poslala da ubiju Kim Jong-una.

Nakon toga, tvrde, slijedio je pokušaj krađe milijarde dolara iz bangladeške centralne banke (ali i drugih finansijskih institucija) manipuliranjem sistemom SWIFT.

Najpoznatiji upad možda je ipak bio onaj koji je na nekoliko dana stropoštao britanski zdravstveni sistem.

Upad je uspio zato što su se prethodno uspjeli otkriti slabe tačke tog sistema, koje su, pak, saznali hakiranjem Agencije za nacionalnu sigurnost.

“Brzo prihvataju nove usluge i tehnologije kad im je to korisno i odbacuju ih kad nije. Kimov režim razvio je model za korištenje i eksploataciju interneta koji je jedinstven – to je država koju vode kao kriminalno udruženje”, zaključuje se u izvještaju.

Izvor: Agencije