Mediji: Kako je Haftarova milicija nabavila njemačku vojnu opremu

Embargo na prodaju oružja Libiji, kojim se žele zaustaviti sukobi, postao je besmislen zbog ponavljanja kršenja (EPA)

Njemačke vlasti istražuju na koji način milicije lojalne vođi nelegitimnih snaga na istoku Libije Khalifi Haftaru krše embargo na oružje, prenosi Anadolija.

Kako piše magazin Stern, istražuje se kako su Haftarove milicije došle do vojne opreme njemačke proizvodnje.

U tekstu njemačkog sedmičnika navodi se da su rakete sistema za protivzračnu odbranu tipa Pancir, ruske proizvodnje, koje koriste Haftarove pristalice, postavljene na kamione modela SX45, koje je proizvela njemačka kompanija MAN, čime je prekršen embargo na oružje.

U tekstu se također navodi da je izvještaj Ujedinjenih naroda (UN) pokazao da oružane snage Ujedinjenih Arapskih Emirata koriste kamione MAN kako bi na njih montirali rakete protivavionskog sistema Pancir.

Zabrinutost Njemačke

Prošle sedmice pojavili su se i videosnimci koji prikazuju kako sisteme za protivzračnu odbranu UAE avionima prebacuje u Libiju.

Maria Adebahr, glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, nakon pisanja Sterna izjavila je da njemačke vlasti istražuju slučaj.

Dodala je i da sa zabrinutošću prate posljednja događanja u vezi s tvrdnjama da je Rusija poslala avione u Libiju.

Zamjenica posebnog UN-ovog predstavnika za Libiju Stephanie Williams u februaru ove godine izjavila je da je embargo na prodaju oružja Libiji kojim se žele zaustaviti sukobi postao besmislen zbog ponavljanja kršenja.

“Embargo na prodaju oružja postao je vic, svi ovdje zaista moramo učiniti više”, rekla je Williams tada u obraćanju novinarima na marginama 56. sigurnosne konferencije u Muenchenu.

Izvor: Agencije