Mediji: Julija Skripalj otpuštena iz britanske bolnice

Julija Skripalj
Ruska novinska agencija RIA ranije je izvijestila da Julija Skripalj traži politički azil u Britaniji (Facebook/AP)

Julija Skripalj otpuštena je iz britanske bolnice mjesec nakon što je otrovana nervnim plinom zajedno sa svojim ocem Sergejem, bivšim ruskim dvostrukim agentom, javio je u utorak BBC.

Otac i kći bili su onesviješteni kad su pronađeni na klupi u Salisburyju 4. ožujka. Bili su u kritičnom stanju tjednima prije nego što im se zdravlje počelo rapidno poboljšavati.

Julija, za koju je ruska novinska agencija RIA izvijestila da traži politički azil u Velikoj Britaniji, odvezena je na sigurno mjesto nakon što je otpuštena iz bolnice u ponedjeljak navečer, prenosi Hina.

Liječnici su rekli da se i 33-godišnja Julija i njezin 66-godišnji otac osjećaju mnogo bolje.

List Sunday Times izvijestio je prije dva dana da Velika Britanija razmatra mogućnost da Skripalju i njegovoj kćeri ponudi novi identitet i život u SAD-u u pokušaju da ih zaštiti od eventualnih ponovnih pokušaja ubojstva.

Britanija optužuje, Rusija odbacuje

List navodi da su dužnosnici britanske obavještajne agencije MI6 razgovarali sa svojim kolegama u američkoj Središnjoj obavještajnoj agenciji (CIA) u vezi s preseljenjem Skripaljevih, prenio je Reuters.

Njima će, kako je naveo neimenovani izvor, biti ponuđeni novi identiteti.

Kako je naveo list, njihovi izvori vjeruju da bi im Velika Britanija željela osigurati sigurnost tako što će ih preseliti u jednu od pet zemalja članica sporazuma o razmjeni obavještajnih podataka, a među kojima su SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Odnosi Velike Britanije i Rusije na najnižoj su razini od 4. ožujka, kad su u Salisburyju otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kći, za što je britanska premijerka Theresa May optužila Moskvu, kazavši da je to “jedino moguće objašnjenje”.

Rusiju, koja od početka tvrdi da je nedužna, ohrabruju rezultati britanskog laboratorija koji je analizirao otrov.

Laboratorij je potvrdio da je riječ o “Novičoku”, vojnom nervnom otrovu koji se, navodno, proizvodio u sovjetskim laboratorijima.

Najveća diplomatska kriza od Hladnog rata

Istaknuli su, također, da su za njegovu proizvodnju potrebne “jako složene metode” kojima može raspolagati samo “državni akter”, ali da ne postoje dokazi da je taj otrov proizveden u Rusiji.

Afera je izazvala najtežu diplomatsku krizu između Istoka i Zapada nakon Hladnog rata i protjerivanje približno 300 diplomata s jedne i s druge strane.

Skripalj, bivši pukovnik u ruskoj vojnoj obavještajnoj službi, osuđen je u Rusiji 2006. na 13 godina zatvora po optužnici da je špijunirao za britansku obavještajnu agenciju MI6.

Pomilovan je 2010. u okviru razmjene špijuna između Moskve, Londona i Sjedinjenih Američkih Država.

Moskva dosljedno tvrdi da Britanija nije pružila dokaze za svoje tvrdnje o ruskoj umiješanosti u slučaj “Skripalj”.

Izvor: Agencije