Mediji: Jesu li američki avioni F-16 ugroženi u Iraku?

Salibort i Lockheed Martin povlače se iz Balada iz sigurnosnih razloga (Al Jazeera)

Pojedini američki i irački zvaničnici kažu da su sve zabrinutiji zbog rizika da bi irački program borbenih aviona F-16, koji je Amerika isporučila Iraku, a donedavno su za njegovu sigurnost i održavanje brinuli strani preduzetnici, mogle zaplijeniti milicije koje podržava Iran nakon što su preduzetnici napustili zračnu bazu Balad sjeverno od Bagdada.

Američki časopis Foreign Policy navodi da je kompanija Sallyport Global, dio konglomerata Caliburn, vojnog preduzeća sa sjedištem u Restonu u Virginiji, brinula za sigurnost eskadrile od 34 aviona F-16 u zračnoj bazi Balad, zajedno s izvođačima radova iz kompanije Lockheed Martin, koji su radili na njihovom održavanju, kao i iračko osoblje.

Međutim, početkom prošlog mjeseca, preduzetnici i izvođači radova iz Sallyporta i Lockheed Martina povukli su se iz baze iz sigurnosnih razloga nakon što su bili izloženi indirektnoj raketnoj vatri milicija koje podržava Teheran, ostavljajući osjetljivu američku tehnologiju u opasnosti, izjavili su američki i irački zvaničnici za taj časopis.

Testirani američko-irački odnosi

Major Rob Lodewick, glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane, rekao je da je Lockheed Martin, zbog zabrinutosti za sigurnost svog osoblja koje podržava iračke operacije aviona F-16 u zračnoj bazi Balad u Iraku, pokrenuo evakuaciju osoblja 4. januara.

Lodewick je naglasio da Sjedinjene Američke Države uvijek brinu za sigurnost tehnologija koje pružaju bilo kojoj partnerskoj zemlji posredstvom strane vojne prodaje i preduzimaju odgovarajuće mjere kako ne bi došlo do neovlaštenog otkrivanja te tehnologije.

Časopis navodi da su proteklih sedmica testirani američko-irački odnosi, koji su ključni u ratu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i obuzdavanju Irana, nakon što je američki predsjednik Donald Trump odobrio atentat na generala iranske Revolucionarne garde Qassema Soleimanija nedaleko od Međunarodnog aerodroma u Bagdadu.

Soleimanijeva smrt izazvala je bijes širom Iraka, što je natjeralo parlament te zemlje da glasa o neobavezujućoj rezoluciji o protjerivanju američkih snaga iz zemlje.

Stanje maksimalne pripravnosti

Časopis dodaje da su američke i iračke snage trenutno u stanju maksimalne pripravnosti, dok je State Department pozvao sve Amerikance koji nisu vojna lica da napuste tu zemlju.

Otkad su izvođači radova napustili bazu Balad, pojedini zvaničnici zabrinuti su da bi oružje, tehnologija i komponente povezane s avionima F-16 mogli biti u opasnosti, navodi časopis.

Michael Knights, viši saradnik na Institutu za bliskoistočnu politiku u Washingtonu, kaže da je samo pitanje vremena kada će milicije Asaib Ahl al-Haq, koje djeluju u okolnom području, stići do baze Balad, a možda i do oružja koje je strano osoblje trebalo tu štititi, prenosi Foreign Policy.

Također navodi da je jedan američki vojni zvaničnik rekao, pod uvjetom da ostane anoniman zbog osjetljivosti tog pitanja, da irački vojnici “dobro čuvaju” avione i prateću opremu.

Izvor: Foreign Policy