Mediji: Izraelski obavještajci pomogli SAD-u u operaciji ubistva Soleimanija

U američkom napadu u Bagdadu ubijeni su Soleimani i komandir iračke milicije koja ima podršku Irana i još nekoliko zvaničnika visokog ranga (EPA)

Izrael je pomogao Sjedinjenim Američkim Državama u operaciji u kojoj je ubijen moćni vođa iranske elitne jedinice Quds, general Qassem Soleimani, prenose izraelski mediji izvještaje američke TV mreže NBC.

Kako je navedeno, Izrael je bio umiješan u operaciju izvedenu 3. januara, pruživši Amerikancima ključne obavještajne podatke, prenosi Beta.

To je pomoglo da se potvrde informacije koje su dali dostavljači na sirijskom aerodromu da se Soleimani ukrcao u avion koji je letio noću od Damaska do Bagdada.

NBC se poziva na dva izvora upoznata sa operacijom i neimenovane zvaničnike SAD-a.

Nakon što je avion sletio četiri rakete su ispaljene iz drona na vozilo u koje je general ušao.

Izraelski mediji su izvijestili dan nakon udara da je državni sekretar SAD-a Mike Pompeo obavijestio premijera Izraela Benjamina Netanyahua o američkim planovima za ubistvo Soleimanija.

‘Dramatične stvari’

Pompeo je telefonirao Netanyahuu 1. januara da mu tobože zahvali za podršku Izraela u naporima suprotstavljanja Iranu i nakon napada na Ambasadu SAD-a u Iraku.

Netanyahu je narednog jutra, pre nego što je otputovao u Atinu, aludirao da se “vrlo, vrlo dramatične stvari” dešavaju u regiji.

Nekoliko sati kasnije ubijeni su Soleimani i komandir iračke milicije koja ima podršku Irana i još nekoliko zvaničnika visokog ranga, navode izraelski mediji i prenose izvještaj New York Times da je Netanyahu jedini strani lider koji je unaprijed znao za operaciju.

Ranije su agencije javile da je čitav niz sirijskih i iračkih dostavljača osumnjičen da je dao SAD-u informacije koje su dovele do ubistva Soleimanija, između ostalog dva pripadnika sigurnosti na aerodromu Bagdad i dva zaposlena u privatnoj sirijskoj aviokompaniji Cham Wings.

Napetost između Teherana i Washingtona je jako porasla od ubistva Soleimanija.

Izvor: Agencije