Mediji: Izrael se sprema za svaku akciju Irana

Izraelski čelnici pojačali su upozorenja Iranu da ne testira odlučnost Izraela (EPA)

Uoči Dana nezavisnosti Izraela, 18. aprila, izraelska vojska priprema se za direktni napad iranske Revolucionarne garde, kao odgovor na udar na zračnu bazu u Siriji prošle sedmice, za koji su Moskva, Damask i Teheran optužili Tel Aviv, javljaju izraelski mediji.

Izrael vjeruje da će odmazdu direktno pokrenuti Revolucionarna garda, a ne njeni saradnici, i da će to biti napad navođenim raketama ili naoružanim dronovima iz baze u Siriji.

“Izrael će oštro reagirati protiv svake iranske akcije iz unutrašnjosti Sirije”, izjavio je izvor izraelske vojske za Sky News na arapskom jeziku, dodavši da je plan Irana da napadne Izrael iz Sirije, prenosi agencija Beta.

Napada na zračnu bazu T-4 kod Palmire

Izraelski mediji prenose da su iranski zvaničnici davali ratoborne izjave nakon napada 9. aprila na zračnu bazu T-4 kraj Palmire, u kojem je ubijeno 14 ljudi, uključujući, navodno, najmanje sedam pripadnika jedinica Revolucionarne garde i rukovodioca operacije bespilotnih letjelica, pukovnika Mehdija Dehghana.

Izraelski čelnici također su pojačali upozorenja Iranu da ne testira odlučnost Izraela.

U međuvremenu su objavljene fotografije iz zraka navodnih iranskih baza u Siriji, da bi se pokazalo da je Teheran pojačao obim vojnih odnosa sa snagama sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pod pokroviteljstvom komandanta zračnih snaga Revolucionarne garde, brigadnog generala Amira Alija Hajizadeha.

Izraelski mediji prenose da se vojni i teretni avioni koriste za vojni transport i da dovoze vojnike i oružje kako bi se pojačalo iransko vojno prisustvo.

Na slikama se, navodno, vidi da su jedinice Revolucionarne garde uspostavile nekoliko baza u Siriji.

Iranski dron lansiran iz Sirije

Fotografije su objavljene pred 70. godišnjicu nezavisnosti Izraela, po jevrejskom kalendaru, kad Iran obilježava Dan vojske.

Napetost između Teherana i Tel Aviva dramatično je povećana nakon ubacivanja iranskog drona lansiranog iz Sirije u izraelski zračni prostor 10. februara, za koji je izraelska vojska tek nedavno rekla da je nosio eksploziv i da je letio u napad.

Dron, za koji je najprije rečeno da je izviđački, oborio je izraelski borbeni helikopter i nakon toga su izraelski avioni napali istu bazu T-4, iz koje je, navodno, lansiran.

U napadu je oboren jedan izraelski avion F-16.

Visoki izraelski vojni zvaničnik potvrdio je u ponedjeljak za New York Times da Izrael stoji iza ponovnog napada na tu bazu.

Izrael nije zvanično preuzeo odgovornost za tu akciju.

‘Tel Aviv i Haifa bit će uništeni’

Neimenovani zvaničnik rekao je da je udar na T-4 prvi slučaj napada na iranske mete i postrojenja i ljude.

Ali Akbar Velayati, visoki savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija, upozorio je Izrael da bi trebao očekivati snažan odgovor.

Khameneijev predstavnik u Revolucionarnoj gardi Ali Shirazi također je upozorio da, ako Izrael želi nastaviti “izdajničko postojanje, mora izbjeći glupe mjere”.

“Ako budu davali povoda Iranu, Tel Aviv i Haifa bit će uništeni”, zaprijetio je on.

Izvor: Agencije