Oglasi

Mediji: Izrael će objaviti da ne može realizirati ugovor o F-16

Direktor Ministarstva odbrane Izraela u srijedu dolazi hrvatskim vlastima reći da od prodaje aviona nema ništa.
Izrael i Hrvatska sklopile su kupoprodajni ugovor vrijedan 500 miliona američkih dolara za 12 aviona F-16 BarakEPA - Ilustracija

Izrael neće moći ispuniti ugovor o prodaji borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, sklopljen u martu prošle godine, pošto Sjedinjene Američke Države nisu uklonile svoje restrikcije, objavili su izraelski mediji, prenosi agencija Hina.

Portal Ynet, internetsko izdanje lista Yediotha Ahrontha, navodi kako će generalni direktor izraelskog Ministarstva odbrane Udi Adam u srijedu doputovati u Hrvatsku i njene vlasti obavijestiti da od prodaje aviona nema ništa.

Adam se tom prilikom planira izviniti hrvatskim vlastima što Izrael nije u mogućnosti realizirati dogovor.

Modificirani i 'ogoljeni' avioni

Izrael i Hrvatska sklopile su kupoprodajni ugovor vrijedan 500 miliona američkih dolara za 12 aviona F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije originalno američkih aviona.

Američka strana, međutim, pristaje na transfer trećoj strani samo „ogoljenih“ letjelica iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati i dala je do 11. januara rok Izraelcima da se izjasne o tome mogu li ispoštivati ugovor onako kako je potpisan.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.