Mediji: Izborna kampanja na Kosovu počinje 25. septembra

Vanredni parlamentarni izbori na Kosovu zakazani su za 6. oktobar (EPA)

Izborna kampanja uoči prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu počeće 25. septembra, rekli su u Centralnoj izbornoj komisiji, prenela je prištinska Koha.

Datum početka kampanje određen je nakon što je predsednik Kosova Hašim Tači odlučio da izbori budu održani 6. oktobra.

Kosovo je u međuvremenu dobilo prvu kandidatkinju za funkciju premijera nakon što je Glavni odbor najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova jednoglasno podržao predlog Predsedništva te stranke da Vjosa Osmani bude kandidat za predsednika vlade na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kako je prenela Koha, njen protivkandidat u stranci bio je gradonačelnik Gnjilana Lutfi Haziri, koji je izabran za šefa stranačke kampanje.

Predsednik Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa u predlogu da Osmani bude kandidat za premijera napisao je da je ona “žena, mlada majka, posvećena porodici i zemlji, koja ima hrabrost da se suoči sa burnim posledicama lošeg upravljanja u prethodnom periodu te da stoga zaslužuje široku i bezuslovnu građansku podršku”.

Kandidati i Veseli, Haradinaj i Limaj

Pre Osmani, kandidature za mesto premijera Kosova objavili su i Kadri Veselji, Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj.

Veselji, koji je do raspisivanja izbora bio predsednik Skupštine Kosova, kandidaturu je objavio ispred Demokratske stranke Kosova, na čijem je čelu, a koja je do raspuštanja Skupštine bila deo vladajuće koalicije.

Haradinaj je kandidat predizborne koalicije njegove Alijanse za budućnost Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova, dok je Ljimaj kandidat predizborne koalicije Alijanse za novo Kosovo Behđeta Pacolija i njegove Socijaldemokratske inicijative.

Koha podseća da je do prevremenih izbora došlo nakon neopozive ostavke Haradinaja na premijersku poziciju i odbijanja vladajuće koalicije da predloži novog mandatara za formiranje vlade.

Izbori su, dodaje se, i posledica činjenice da je koalicija izgubila većinu u parlamentu pre više od godinu.

Izvor: Agencije