Mediji: Istraga slovenske policije o Zdravku Mamiću

Slovenska policija potvrdila je da su njene istražne radnje vođene u saradnji s hrvatskim USKOK-om (Arhiva)

Istražne radnje u vezi s poslovima hrvatskog nogometnog djelatnika Zdravka Mamića u četvrtak su se vodile i u Sloveniji, objavili su lokalni mediji, koji se pozivaju na izvore u slovenskoj policiji.

Kako na svom portalu javlja mariborski list Večer, poveznica s više pretraga obavljenih u Sloveniji na više lokacija jest poduzetnik iz Umaga Sandro Stipančić, za čija preduzeća policija sumnja da su učestvovala u pranju novca.

Ona su, kako se navodi, novac s naslova nerealizovanih fiktivnih poslova doznačivala na nedjelujuća preduzeća u inozemstvu, a onda je novac podizan u gotovini.

Plaćanje krivotvorenih računa

Po neslužbenim podacima policije, istrage u Sloveniji navodno su povezane s istragom hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekadašnjeg potpredsjednika Dinama Zdravka Mamića, zbog nekih njegovih poslova u kojima je, prema nepravomoćnoj optužnici, oštećen Dinamo.

Na upite medija slovenska policija, ne navodeći imena i detalje, potvrdila je da su njene istražne radnje vođene u saradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), a mediji navode da ispitivanja koja su dosad provedena nisu rezultirala privođenjem osumnjičenih.

Prema saopćenju slovenske policije, provođene su “istrage stambenih, poslovnih i drugih prostora na području Ljubljane, Maribora, Kopra i u Hrvatskoj”, i to zbog “sumnje u počinjenje više krivičnih djela zloupotrebe položaja ili povjerenja, te više krivičnih djela pranja novca”.

Slovenska policija pojasnila je da se krivična djela odnose na plaćanje krivotvorenih računa slovenskih preduzeća stranoj “offshore” kompaniji osnovanoj u Velikoj Britaniji, i to za usluge koje nikad nisu bile izvršene, te da su počinioci na taj način stekli približno 1,6 miliona eura imovinske koristi.

Za spomenuta krivična djela osumnjičeno je pet slovenskih i jedan hrvatski državljanin.

Dinamo oštećen za 20 miliona eura?

U Sloveniji je u četvrtak u vezi sa slučajem završeno pet pretraga poslovnih i stambenih prostora, a tri još traju, naveli su u slovenskoj policiji.

Kako neslužbeno prenose mediji, istrage se nadovezuju na optužnicu protiv Zdravka Mamića i više drugih osumnjičenih – Zorana Mamića, Damira Vrbanovića, Nikkyja Vuksana, Igora Krotu i Sandra Stipančića, koji se sumnjiče da su NK Dinamo fiktivnim poslovima oštetili za 20 miliona eura.

Riječ je o sredstvima koje je Dinamo trebao dobiti iz poslova transfera svojih nogometaša, a sumnja se da su fiktivni poslovi vođeni preko njihovih preduzeća u više evropskih zemalja, ali i u tzv. poreznim oazama po svijetu.

Izvor: Agencije