Mediji: ISIL nije uništen, aktivan na jugu Sirije

Portal tvrdi da je najmanje tri miliona komada oružja iz Srbije našlo put do Jemena i Sirije (Al Jazeera)

Dok Zapad slavi pobjedu nad organizacijom Islamska država Irak i Levant – ISIL, od kako je završena posljednja bitka protiv ove skupine u Baghouzu u martu, ISIL vrši pregrupiranje svojih snaga na jugu Sirije i još uvijek pokazuje znakove života, navodi se u tekstu objavljenom u američkom časopisu Foreign Policy.

Autorica teksta, sirijska spisateljica Sarah Hunaidi, piše kako brojni izvori navode da su ISIL-ovi borci prokrijumčareni preko pustinje iz Baghouza, gdje je vođena posljednja bitka protiv ove skupine, prema planinama Safa, u istočnoj Suweydai, na jugu Sirije, i da se tamo sada nalazi oko 1.500 boraca, od kojih je većina pod punim naoružanjem.

Rusija, sirijski režim i drugi vjeruju da izbjeglički kamp Rukban, na istoku Jordana, uz sirijsku granicu, također pruža utočište borcima ove organizacije, navodi autorica.

Sarah je ukazala i na to da ISIL-ove snage na jugoistoku Sirije, naravno, neće moći postati nukleus “halifata sposobnog za dalje širenje”, ali da provodi strateško pregrupiranje, koje predstavlja “prijetnju za Sirijce”, kao i za američke trupe koje se tu nalaze. 

Strateško pregrupiranje

U februaru je američki predsjednik Donald Trump proslavio navodnu pobjedu Sjedinjenih Američkih Država nad organizacijom ISIL, tvrdeći da je ta grupa “100 posto poražena”, što su samo tvrdnje koje stvarnost ne podržava, kazala je autorica.

Pojasnila je da se američka vojna baza nalazi između planina Safa i grada Baghouz, kao i američki vojni garnizon Al-Tanf u blizini izbjegličkog kampa Rukban.

Autorica na kraju teksta zaključuje da ISIL-ova sposobnost da opstane djelomično ovisi o sirijskom režimu i iranskim snagama, koje kontroliraju jugoistok zemlje.

Ove dvije strane žele iskoristiti organizaciju da “zastraše” manjinsko stanovništvo – kršćane, Druze i druge – u Suweidi i susjednim područjima.

Na taj način ih i prisiljavaju da traže zaštitu od vlasti u Damasku i da joj se potčine.

Izvor: Agencije