Mediji: iFly Airlines planira letove iz Sočija za Beograd, Zagreb i Sarajevo

Airbus, Avion
Aviokompanija iFly Airlinesima flotu koju čini devet aviona Airbus (AP)

Ruska zrakopolovna kompanija iFly Airlines dobila je dozvolu zrakoplovnih vlasti Ruske Federacije za letove iz Sočija za Beograd, Zagreb i Sarajevo, objavio je u nedjelju portal B92.

Dozvola je dobivena na temelju zahtjeva da četiri puta tjedno prevozi putnike iz tog crnomorskog olimpijskog odmarališta do tri prijestolnice, a iFly Airlines – koja je privatni čarter prijevoznik i leti za nekoliko turističkih agencija – sada treba ishoditi i dozvole nadležnih regulatornih tijela Srbije, BiH i Hrvatske, prenosi Hina.

Zemlje bivše Jugoslavija postaju sve popularnija kod ruskih turista kojih je više od 130.000 posjetilo Hrvatsku tijekom 2018., dok se u 2019. očekuje da je posjeti 20 posto Rusa više nego lani.

Ruskim turistima u Hrvatskoj su omiljene destinacije Istra i Kvarner te Splitsko-dalmatinska županija, a portal B92 navodi kako “prema službenoj statistici, ruski turisti troše 50 posto više od prosječnog gosta”.

Tijekom 2018. Srbiju je posjetilo blizu 50.000 ruskih državljana, a srbiajnska je vlada nedavno odobrila poticajna sredstva za turoperatore koji dovode ruske turiste u zemlju.

Brzo rastuća tvrtka

Kako navodi B92, ti poticaji su ukupno 20 eura po gostu, odnosno 30 eura ukoliko aranžman traje dulje od pet noćenja, uz uvjet da skupine moraju imati najmanje 15 osoba da bi se se od države mogao i dobiti taj poticaj.

Prema podacima iz Bosne i Hercegovine, tijekom 2018. iz Rusije u BiH došlo je tek blizu 6.000 turista.

Kompanija iFly Airlines, postoji od 2009. i brzo je rastuća tvrtka, koja je prošle godine prevezla 1,1 milijun putnika flotom koju čini devet zrakopolova Airbus.

Beograd, Zagreb i Sarajevo nemaju redovite letove za Soči, iako Air Serbia ima blisku suradnju s ruskim Aeroflotom, koji ima redovite letove između Moskve i Zagreba, ali između Rusije i Bosne i Hercegovine za sada nema redovitog zračnog prometa, podsjeća B92.

Izvor: Agencije