Mediji: IAEA u Iranu otkrila uranij na neprijavljenoj lokaciji

Iran, Nuklearno postrojenje
Ravanchi kaže da bi obnavljanjem sankcija nuklearni sporazum prestao važiti i Teheran bi bio oslobođen svih obaveza (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je priopćila da je otkrila umjetni uranij “na lokaciji koju Iran nije prijavio agenciji”.

To je prvi put da je IAEA u nekom izvješću naveo da su navodi SAD-a i Izraela na račun Irana točni, prenosi Beta.

U povjerljivom izvješću predanom članicama u koji je agencija AP imala uvid, lokacija na kojoj je otkriven uranij nije identificirana.

Izrael i SAD tvrde da se to mjesto nalazi u predgrađu Teherana, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu je o tome ranije govorio kao o “tajnom atomskom skladištu”.

Izraelske vlasti su tvrdile da materijal s te lokacije potječe iz iranskog vojnog programa koji uključuje rad na nuklearnom oružju.

IAEA potvrdila obogaćivanje u Fordowu

Iran negira da teži nuklearnom oružju i tvrdi da je nuklearni program namijenjen civilnoj upotrebi.

IAEA je u ponedjeljak potvrdila da je Iran počeo obogaćivati uranij u svom podzemnom pogonu Fordow, u posljednjem kršenju nuklearnog sporazuma s velikim silama, dodavši da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran krši ograničenja sporazuma na svoje nuklearne aktivnosti korak po korak, kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu, prenijela je Hina.

Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.

Izvor: Agencije