Oglasi

Mediji: IAEA u Iranu otkrila uranij na neprijavljenoj lokaciji

Međunarodna agencija za atomsku energiju je prvi put u nekom izvještaju navela da su navodi SAD-a i Izraela na račun Irana tačni.
Iran, Nuklearno postrojenjeJason Rezain je uhapšen tokom iransko-američkih pregovora o iranskom nuklearnom programuEPA - Ilustracija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je priopćila da je otkrila umjetni uranij "na lokaciji koju Iran nije prijavio agenciji".

To je prvi put da je IAEA u nekom izvješću naveo da su navodi SAD-a i Izraela na račun Irana točni, prenosi Beta.

U povjerljivom izvješću predanom članicama u koji je agencija AP imala uvid, lokacija na kojoj je otkriven uranij nije identificirana.

Izrael i SAD tvrde da se to mjesto nalazi u predgrađu Teherana, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu je o tome ranije govorio kao o "tajnom atomskom skladištu".

Izraelske vlasti su tvrdile da materijal s te lokacije potječe iz iranskog vojnog programa koji uključuje rad na nuklearnom oružju.

IAEA potvrdila obogaćivanje u Fordowu

Iran negira da teži nuklearnom oružju i tvrdi da je nuklearni program namijenjen civilnoj upotrebi.

IAEA je u ponedjeljak potvrdila da je Iran počeo obogaćivati uranij u svom podzemnom pogonu Fordow, u posljednjem kršenju nuklearnog sporazuma s velikim silama, dodavši da iranske zalihe obogaćenog uranija i dalje rastu.

Iran krši ograničenja sporazuma na svoje nuklearne aktivnosti korak po korak, kao odgovor na američko povlačenje iz sporazuma prošle godine i obnovljene sankcije Teheranu, prenijela je Hina.

Teheran je rekao da može brzo zaustaviti svoje aktivnosti ako Washington ukine sankcije.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.