Mediji: I dronovi UAE-a učestvuju u napadima na Tripoli

Anas El Gomati kaže kako je zračni rat u Tripoliju službeno ušao u novu i opasnu fazu (Anadolija)

Britanski list The Guardian izvještava da je nekoliko zračnih napada, u kojima su navodno učestvovale i bespilotne letjelice, uzdrmalo Tripoli u noći sa subote na nedjelju, u eskalaciji napada na glavni libijski grad koji predvodi penzionirani general Khalifa Haftar uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata.

U izvještaju se navodi da je UAE uspostavio postrojenje za bespilotne letjelice u zračnoj bazi Al-Khadim, južno od Tripolija, 2016. godine.

Stručnjaci kažu da stari borbeni avioni dostupni Haftaru ne mogu letjeti noću, zbog čega postoji velika vjerovatnoća da su dronovi učestvovali u ovim napadima.

Anas El Gomati, direktor Instituta Sadiq, rekao je kako je zračni rat u Tripoliju službeno ušao u novu i opasnu fazu te postao napad stranih invazijskih snaga, odnosno UAE-a, navodi se u izvještaju Guardiana.

‘Jemen na Mediteranu’

“Libija je još uvijek Libija, ali je na pragu da postane ‘Jemen na Mediteranu’. Haftarova obećanja o trajnom miru i stabilnosti obični su mit. Napadima bespilotnim letjelicama UAE-a ne može se postići jedinstvo”, kazaao je Gomati.

Zamjenica specijalnog predstavnika Ujedinjenih naroda za Libiju Stephanie Williams izjavila je za britanski list Independent prije nekoliko dana da međunarodna organizacija istražuje tvrdnje da Emirati isporučuju oružje kao podršku Haftarovim frakcijama u kršenju međunarodnog embarga na oružje.

U izvještaju Guardiana se ističe da su zračni napadi, koji su počeli prošle sedmice na Tripoli, rezultat odobrenja koje je Haftaru dao američki predsjednik Donald Trump u telefonskom razgovoru, dodavši da je Bijela kuća tek u petak otkrila da je došlo do ovog poziva, odnosno četiri dana kasnije.

Libijski izvori tvrde da je do pomaka u američkom stavu po pitanju podrške Haftaru došlo nakon razgovora s Johnom Boltonom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost SAD-a, i telefonskih razgovora s Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom, princem Abu Dhabija.

Haftar nije posvećen demokratiji

Čini se da je SAD prihvatio mišljenje saveznika na Bliskom istoku da se Haftarov napad može smatrati činom snažnog vođe koji se bori protiv “džihadističkih milicija” u Tripoliju, navodi Guardian.

Međutim, brojni libijski stručnjaci tvrde kako Haftar nije posvećen demokratiji te da je salafističke milicije uključio u svoje snage.

Guardian smatra da je Trumpova lična podrška Haftaru predstavljala prepreku naporima Ghassana Salamea, specijalnog izaslanika UN-a za Libiju, i Velike Britanije da donesu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na prekid vatre.   

Izvor: Agencije