Mediji: HT sprema nove otkaze

HT, Hrvatski telekom
HT tvrdi da radnici koji odlaze kao višak neće biti zamijenjeni agencijskim (Marko Lukuni? / Pixsell)

Hrvatski Telekom uskoro planira otpustiti još 100 stalno zaposlenih iz različitih sektora – od prodaje i financija, preko marketinga do operative – čime će broj radnika te kompanije, koja je na početku privatizacije 1999. imala više od 11.500 ljudi, biti sveden na približno 3.600 zaposlenih, piše riječki Novi list.

“HT kontinuirano provodi procese optimizacije poslovanja i transformacije kako bi se očuvala operativna učinkovitost i osigurao potencijal za dugoročni, održivi rast. Radnici koji odlaze iz kompanije kao višak, neće biti zamijenjeni agencijskim radnicima”, piše u službenom odgovoru HT-a Novom listu.

Iz HT-a dodaju također da “uz redovna prava iz kolektivnog ugovora, radnici imaju pravo i na stimulativnu otpremninu”.

Sindikat ne pristaje na otkaze

Predsjednik Hrvatskog sindikata telekomunikacija Juko Cikojević potvrdio je za riječku novinu da HT već ima 1.200 agencijskih radnika i blizu 600 studenata koji rade za kompaniju na različitim poslovima.

“Zamislite kako je sad kolegama koji su stalno zaposleni i bit će otpušteni. Oni nisu tehnološki višak, već je riječ o nasilnom smanjenju broja radnika. Agencijski su radnici puno jeftiniji za kompaniju. Priprema se stotinjak otkaza u ovoj godini, svake godine ide određeni broj otpuštanja, ovisno o tome kakav nalog dođe od vlasnika, Deutsche Telekoma”, kaže Cikojević.

Sindikat na nove otkaze, kako napominje, neće pristati, ali ne otkriva kakve će akcije poduzeti, osim što navodi da će one biti usmjerene i prema državi, koja je omogućila agencijsko zapošljavanje.

U HT-u se, piše Novi list, može čuti da odluka o otpuštanjima službeno još nije donesena pa ne mogu komentirati sindikalnu brojku od stotinu otkaza.

Dodaju samo da su dio industrije u kojoj se stalno događaju tehnološke promjene kojima se kompanija mora prilagođavati.

U sindikatu kažu da otpremnina iznosi 6.400 kuna (855 eura) po godini radnog staža.

Problem otpremnina

“U kompaniji nema više puno ljudi koji su ovdje više od 20 godina, što znači da ni te otpremnine više neće iznositi po 200, 300 tisuća kuna, kao nekada, već do sto tisuća kuna (oko 13,4 tisuće eura)”, naveo je Cikojević.

Hrvatski Telekom objavio je nedavno da je potpisao ugovor o kupnji 76,53 posto dionica Crnogorskog Telekoma za 123,5 milijuna eura, čime je preuzeo većinski udio u upravljanju najvećim crnogorskim telekom-operaterom.

U HT-u su tada napomenuli da su i dalje zainteresirani i za druge akvizicije u regiji.

Izvor: Agencije